Senátoři schválili podzimní hlasování z karantény i možnost distanční výuky

Události: Senátoři schválili podzimní hlasování z karantény i možnost distanční výuky (zdroj: ČT24)

Senátoři ve čtvrtek schválili hlasování pro lidi v karanténě v podzimních volbách i zavedení možnosti distanční výuky do školského zákona. Předlohy nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Předsedou Úřadu pro ochranu osobních údajů bude bývalý státní tajemník na ministerstvu vnitra Jiří Kaucký. Senát mu dal v tajné volbě přednost před místopředsedou úřadu Josefem Prokešem.

Speciální zákon, který umožní lidem v karanténě hlasovat v podzimních krajských a senátních volbách, už před samotným hlasováním podpořila většina klubů. Předloha doznala změn ve sněmovně, která do ní doplnila výslovné ustanovení, podle nějž cesta k volbám nebude porušením uložené karantény.

Místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) poznamenal, že zákon musel být zpracován zrychleně a není dokonalý, je ale potřebný. Předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer doporučil vládě předložit ucelený volební kodex.

Předseda senátního evropského výboru Václav Hampl (za KDU-ČSL) požádal o předložení korespondenční formy hlasování, kterou by podle něj mohly využít statisíce Čechů, zatímco v karanténě budou hlasovat maximálně tisíce lidí.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) k tomu poznamenal, že ministerstvo vnitra má korespondenční volbu připravenu v zákoně o správě voleb, která čeká na projednání vládou. Zopakoval, že hlasování poštou nemá zajištěnu většinovou podporu ve sněmovně, mohlo by se ale zavést alespoň pro Čechy v zahraničí.

Zákon lidem v nařízené karanténě umožní hlasovat z auta na vyčleněných místech, nebo si vyžádat příjezd speciální volební komise s přenosnou volební urnou. Norma počítá také se zvláštními volebními okrsky v sociálních či zdravotnických zařízeních, která budou v karanténě.

Možnost speciálního hlasování se bude podle předlohy týkat pouze lidí, kteří budou mít v době voleb nařízenou karanténu či izolaci hygienou nebo lékařem. Ti, kteří budou v preventivním ochranném opatření, například po návratu z ciziny, na volebním právu omezeni nebudou, budou tedy moci přijít hlasovat ke komisi ve svém volebním okrsku.

Senát schválil i zavedení distanční výuky do školského zákona

Senát ve čtvrtek schválil také zavedení možnosti distanční výuky do školského zákona. Novinka ukládá dětem povinnost účastnit se distanční výuky jako součásti povinné školní docházky. Formu výuky na dálku zákon nestanoví, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka. 

Novela je reakcí na epidemii covidu-19, kvůli níž byly školy uzavřeny od poloviny března, některé až do června. „Vlastně se legalizuje něco, co od března běží v nelegálních podmínkách. Učili jsme distančně, on-line, ale nemělo to žádnou zákonnou oporu,“ uvedl k tomu první místopředseda Senátu a ředitel pražského gymnázia Jiří Růžička (STAN).

Povinná výuka na dálku se má týkat krizového stavu podle krizového zákona nebo uzavření škol z nařízení ministerstva zdravotnictví či krajské hygienické stanice. Nebude se vztahovat pouze na epidemii koronaviru, ale na další krizové situace, které by mohly nastat. Krizový zákon předpokládá vyhlášení krizového stavu a následné přijímání opatření i z jiných důvodů, například živelních pohrom a podobně.

„Předkládanou novelu považuji za nutnou součást příprav na nadcházející školní rok, který, obávám se, může přinést opět řadu mimořádných situací,“ řekl předseda senátního školského výboru Jiří Drahoš (za STAN). Rychlé tempo projednávání předlohy, kterou v pondělí podpořila vláda, ve středu schválila sněmovna a nyní ji schvaloval Senát, však podle něj postrádá prostor pro rozsáhlejší debatu nad tímto tématem. 

Ministr školství Robert Plaga (ANO) zopakoval, že nejde o nahodilý zákon, který by měl řešit případná opatření k šíření nemoci covid-19, ale má trvale ukotvit distanční výuku pro mimořádné situace. Připustil, že využil aktuální situace, kdy vláda potřebovala v legislativní nouzi schválit volební zákon umožňující hlasovat i lidem v karanténě. Přidal se proto s novelou školského zákona, aby zrychlil její projednání. „Vnímám to, že to není standardní krok, ale celý tento rok není standardní,“ poznamenal.

Plaga také řekl, že chce otevřít v koalici debatu o souvisejících změnách v ošetřovném. Už při projednávání ve sněmovně zazněly obavy, zda ho dostanou všichni rodiče, kteří by s dětmi museli zůstat doma a dohlížet na jejich výuku.

Škola bude muset přizpůsobit distanční vzdělávání potřebám každého jednotlivého žáka. Pokud žák nebo student nemá doma počítač, musí škola využít jiný způsob vzdělávání. Například si žák vyzvedne učivo a úkoly ve škole nebo se s ní spojí telefonicky. Vláda upozorňuje na to, že i při distanční výuce jsou děti, žáci a studenti povinni se takto vzdělávat, protože i v tomto případě trvá období školního vyučování a školáci nemají prázdniny.

Senát chce po vládě zajistit lepší ochranu dat z chytré karantény

Vláda by podle Senátu pak měla zajistit lepší ochranu osobních údajů zjištěných během takzvané chytré karantény. Kabinet by se měl podle dvou desítek doporučení, které horní komora přijala, postarat mimo jiné o to, aby správa softwarových aplikací nebyla v rukách soukromých firem. Možnost využívání osobních údajů získaných od mobilních operátorů a bank by podle Senátu měla být podřízena předchozímu povolení soudu či státních zástupců.

Předmětem sporu se stal návrh doporučení senátního zdravotnického výboru, aby byly posíleny kontrolní pravomoci Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), a to včetně možnosti ukládat sankce také obcím a krajům. Horní komora to odmítla. Schválila pouze obecné doporučení „posílit kontrolní mechanismy u všech přijímaných opatření“ a kontrolovat úplné vymazávání citlivých osobních údajů.

Novým šéfem úřadu na ochranu soukromí bude Kaucký

Předsedou Úřadu pro ochranu osobních údajů bude bývalý státní tajemník na ministerstvu vnitra Jiří Kaucký. Senát mu dal v tajných volbách přednost před místopředsedou úřadu Josefem Prokešem. Kaucký v čele úřadu nahradí Ivanu Janů, jejíž funkční období skončí příští týden. Kaucký se předsedou úřadu stane po jmenování prezidentem Milošem Zemanem.

Sedmačtyřicetiletý právník Kaucký, kterého prosazovala ODS, v tajných volbách dostal 34 hlasů z 59 odevzdaných. Prokeše, kterého prosazovalo hnutí STAN, volilo 22 senátorů, oznámil předseda senátní volební komise Jaroslav Větrovský (za ANO).

Kaucký je nyní ředitelem správního odboru ministerstva vnitra, kde byl do letošního jara státním tajemníkem. Ve státní službě působí po dvě desetiletí. Je také předsedou Etické komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Oprávněnost Kauckého kandidatury byla v minulých týdnech zpochybňována. Musel mimo jiné detailněji doložit pětiletou praxi v agendě ochrany osobních údajů či lidských práv.

V nominační řeči Kaucký senátorům mimo jiné řekl, že by chtěl jako předseda ÚOOÚ více dbát na to, aby stát údaje o svých občanech nevyužíval k jinému než stanovenému účelu. Podle něj by osobní údaje měly být uchovávány pouze v nezbytně nutné míře. Chtěl by zvýšit gramotnost občanů ve vztahu k osobním údajům, aby byli obezřetnější s jejich zveřejňováním na sociálních sítích.

ÚOOÚ vznikl před 20 lety. Má za úkol především bránit zneužívání osobních dat. Může kvůli tomu kontrolovat veřejné instituce i soukromé firmy, které s těmito údaji pracují. Za porušení zákona může úřad uložit až desetimilionovou pokutu a nařídit zničení shromážděných údajů. 

Senátoři kritizovali nepřítomnost Rafaje, zprávu ÚOHS odročili

Senát odročil na další schůzi projednávání výroční zprávy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za loňský rok. Senátorům vadilo, že nepřišel přímo předseda úřadu Petr Rafaj, ale zastoupil ho místopředseda Petr Solský. Na Rafaje měli připravené dotazy týkající se jeho aktivit v čele úřadu. Očekávají, že se na příští projednávání dostaví.

Senátor Václav Láska (SEN 21) prohlásil, že mu ve výroční zprávě chybí spousta věcí, například informace týkající se právě předsedy Rafaje. „Chybí mi tam objasnění třeba věci, kdy v bytě pana předsedy Rafaje byla nalezena hotovost ve výši dvou milionů korun a on dodneška neuměl vysvětlit, odkud peníze pocházejí,“ uvedl.

Rafaj však podle deníku Právo řekl letos v červenci Rádiu Impuls, že peníze pocházely částečně z úspor a částečně z půjčky a byly určeny na svatbu jeho dcery.