Lidé v karanténě dostanou tři možnosti, jak hlasovat u podzimních voleb

Schůzka zástupců parlamentních stran a ministerstva vnitra přinesla dohodu na třech způsobech, jak by lidé mohli hlasovat z karantény. Svůj lístek by mohli odevzdat z auta, ve speciálních volebních okrscích a u výjezdních komisí. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) očekává, že vláda schválí úpravu zákona 17. srpna, o dva dny později by ji měla odhlasovat sněmovna a den poté Senát.

V každém okresu v Česku by mělo být k dispozici jedno speciální stanoviště pro hlasování z auta, dohromady jich tedy bude 78. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna upřesňuje, že lidé v karanténě budou moci odevzdat svůj hlas ve středu 30. září od sedmi do patnácti hodin, tedy dva dny před otevřením standardních volebních místností.

V případě front se podle něj otevírací doba speciálního stanoviště prodlouží, aby mohli odhlasovat všichni. „Voliči u sebe musí mít průkaz totožnosti a následně rozhodnutí hygieny o nařízené karanténě, případně vystavenou neschopenku od lékaře,“ doplňuje Mlsna. Pokud neschopenku volič mít nebude –⁠ například protože je živnostník –⁠, měl by mít podepsané potvrzení o karanténě od lékaře.

„Potvrzení od lékaře nebo od hygieniků bude zásadní pro to, aby mohli občané uplatnit své volební právo,“ upozorňuje také místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti).

Podle Hamáčka by drive-in stanoviště mohla vzniknout na velkých parkovištích nebo stadionech. Po identifikaci by měl volič dostat volební lístky, poodjet doprostřed stanu, kde bude mít soukromí, upravit volební lístek a vložit ho do obálky a na konci stanu obálku vhodit do urny. Speciální komise by měla lidi vyškrtnout ze stálého seznamu voličů, aby nemohli znovu volit standardním způsobem v pátek či sobotu.

Na drive-in stanovištích bude možné hlasovat pouze z motorových vozidel a zájemci o hlasování tam nemohou dorazit pěšky.

Pokud volič v karanténě takto odvolit nemůže, může požádat, aby za ním dorazila výjezdní komise. Měl by tak učinit do čtvrtka 1. řijna do 20 hodin. Přenosná urna by za ním dorazila ve standardní volební dny v pátek či v sobotu. Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek vyzývá voliče, aby se počátkem října nebáli k volebním urnám přijít, hlasování podle něj bude bezpečné. 

V zařízeních v karanténě se bude hlasovat ve čtvrtek a v pátek

Hlasování v pobytových zařízeních sociálních či zdravotních služeb, na něž byla uvalena karanténa, zajistí stejná skupina jako drive-in volby. „Hlasování bude od čtvrtka volebního týdne od sedmi hodin do pátku volebního týdne do 20 hodin,“ upřesňuje ministerstvo.

Mlsna doplnil, že volební lístky posbírané alternativními způsoby sečtou krajské úřady. Zástupci parlamentních stran se na středečním jednání také dohodli, že se odměny pro členy volebních komisí zvýší o 500 korun, protože práce bude tentokrát komplikovanější.

Možnost speciálního hlasování se bude týkat pouze lidí, kteří budou mít v době voleb nařízenou karanténu či izolaci hygienou nebo lékařem, zdůrazňuje ministerstvo. Ti, kteří budou v preventivním ochranném opatření, například po návratu z ciziny, na volebním právu omezeni nebudou, budou tedy moci přijít hlasovat ke komisi ve svém volebním okrsku.

Brífink ministra vnitra k podzimním volbám a mimořádné situaci v libanonském Bejrútu (zdroj: ČT24)

Hamáček dodává, že systém je navržen tak, aby zvládl několik desítek tisíc voličů z karantény. „S ministerstvem zdravotnictví si vyjasníme přesné počty. Bude naprosto klíčové mít je přesně stanovené,“ konstatuje vicepremiér. Podle poslance Dominika Feriho (TOP 09) parlamentní strany dosáhly řešení, které umožní volit každému, kdo bude mít zájem.

Návrh na tři alternativní způsoby hlasování hodlá Hamáček předložit na vládě 17. srpna, poslanci by o předloze měli rozhodovat o dva dny později. Kabinet podle něj požádá předsedu sněmovny o stav legislativní nouze, aby mohl upravený zákon začít platit co nejrychleji. „Dosáhli jsme kompromisu, který je dobrý a umožní těm, kteří by o volební právo přišli, odvolit. Když začnou školení jednotlivých komisí 3. září, chceme už pracovat s novým zákonem,“ vysvětluje předseda sociálních demokratů.

Události, komentáře: Petr Mlsna (zdroj: ČT24)

Náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy Petr Mlsna se domnívá, že z logistického hlediska nenastane problém s žádnou z možností hlasování.

V pořadu Události, komentáře ujistil, že klasická volba do přenosné urny zůstává nadále zachována. „Ta speciální komise, která bude vyjíždět za covidovými pacienty, pokud si to objednají, se bude skládat ze tří vojáků, kteří budou členy té komise,“ uvedl. Hlasování z auta bude probíhat podobně, jako probíhalo testování z aut.

Pro korespondenční volbu není politická vůle

Korespondenční volbu podle něj jeho resort nenabídl jako možné řešení proto, že pro ni není politická vůle v Poslanecké sněmovně. „Ve chvíli, kdy není politická vůle, jsme považovali za zbytečné ji nabízet,“ shrnuje Hamáček. Místopředseda ODS Martin Kupka potvrzuje, že strany se na takové variantě nedohodly. „Na korespondenčním hlasování nepanuje shoda. Pro tak rychlé zavedení pro tyto volby podpora není,“ říká.

„Korespondenční volbu bereme jako doplňkovou pro voliče v zahraničí. Pro krajské volby v říjnu to není aktuální a proběhne debata, jakým způsobem to přijmout pro rok 2021,“ předesílá poslanec vládního hnutí ANO Milan Feranec. Bartošek považuje korespondenční volbu za klíčovou a doufá, že zákon vejde v platnost do konce volebního období. Lidovci podle něj jsou připraveni hlasování poštou podpořit.