Senátoři potvrdili snížení platů veřejných činitelů od 1. ledna

Praha - Senátoři dnes odsouhlasili snížení platů zákonodárců, soudců a státních zástupců. Vláda navrhla jejich pokles o pět procent, tudíž státní pokladna by tak příští rok ušetřila 156 milionů. Senátoři návrh přijali beze změn, takže po podpisu prezidenta se platy veřejných činitelů od ledna sníží. V případě, že by Senát předlohu přece jen s úpravami vrátil poslancům, musela by se sněmovna znovu sejít k jejímu projednání po Vánocích. Platy politiků, soudců i žalobců by tím ale od ledna vyskočily o čtvrtinu nahoru.

Podle předlohy budou příjmy politiků nižší po čtyři roky, tedy do 31. prosince 2014. Poslanci budou mít zhruba o tři tisíce měsíčně méně než teď, ministerský plat pak klesne o 5 700 Kč. Soudci a žalobci budou mít snížené mzdy jen v příštím roce.

Senát přitom ve svém rozhodování nebyl jednotný. „Naším cílem bylo upravit návrh z Poslanecké sněmovny tak, aby se vypustily konkrétní cifry, ale byla ponechána jen procenta. Aby si tudíž zákonodárci nehlasovali o svých platech,“ uvedl Jaroslav Kubera. Ačkoli měl jeho návrh sympatie také u ČSSD, nakonec se senátoři přiklonili ke sněmovní variantě a schválili ji - zejména kvůli možným komplikacím se schvalováním pozměněného návrhu.

Nižší platy prošly Senátem (zdroj: ČT24)

ČSSD: Dejme peníze na vědu

Snížení platů má podle vlády ušetřit státní pokladně v příštím roce přes 156 milionů korun. Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) požádala vládu, aby byl o tuto částku zvýšen rozpočet Akademie věd, která byla o obdobnou sumu připravena v rozpočtu na příští rok v porovnání s loňskem. Pětiprocentní snížení souvisí s desetiprocentním snížením objemu peněz na platy ve veřejné správě.

Poslanci a senátoři mají už letos platy nižší o čtyři procenta ve srovnání s loňským rokem, celkově tedy budou mít platy nižší o devět procent. Novela jim navíc odnímá nárok na bezplatnou městskou hromadnou dopravu a bere jim rovněž možnost nechat si proplácet vnitrostátní letenky.