Ruští špioni dál působí v Česku. Kontakty hledají na přednáškách a společenských akcích

Ruské tajné služby v Česku (zdroj: ČT24)

V Evropě i v Česku stále udržují svou aktivitu ruské zpravodajské služby. Mimo jiné se podílejí na obcházení sankcí. Síť ruských agentů odhalilo nedávno Finsko. Fungování těchto zpravodajců zaznamenala i česká Bezpečnostní informační služba (BIS). Mimo jiné varuje před akcemi Ruského domu v Praze.

Zřizovatel Ruského domu sídlícího v pražské Bubenči je na sankčním seznamu EU. I když je pražské středisko pro veřejnost oficiálně uzavřené, ve skutečnosti funguje dál. Kromě řady vzdělávacích akcí inzeruje a láká ke studiu na sedmi stovkách ruských vysokých škol.

„Ruské zpravodajské služby se snaží využít všechny možnosti, které mají, k budování sítě kontaktů, získávání informací. A mezi ně samozřejmě patří pořádání společenských akcí, seminářů, jazykových kurzů anebo nabídky studia na vysokých školách v Rusku,“ říká mluvčí BIS Ladislav Šticha. Upozorňuje, že projekty, které jsou spojené s Ruskou federací, v sobě nesou poměrně značné riziko.

Minulý rok Ruský dům v Praze šířil například Putinův válečný projev.

Aktivita ruských tajných služeb na severu Evropy

Aktivity ruských zpravodajských služeb v posledních měsících zaznamenávají zejména severské státy. Finská policie provedla před Vánoci razii v usedlosti obchodníka se zbraněmi Igora Kesaeva. „Vydělal peníze na obchodu se zbraněmi a v tabákovém průmyslu. Co ho dělá zajímavým, je jeho těsná vazba na FSB a na Kreml,“ popisuje redaktor finské veřejnoprávní stanice Yle Jyri Hänninen.

Kesaev obešel finské zákony, které lidem mimo EU zakazují bez povolení kupovat nemovitosti v zemi. Pořídil si totiž kyperský pas. Koupil pozemek na jednom z finských ostrovů zhruba před deseti lety, vybudoval tam komplex luxusních budov a také heliport. Dnes jsou objekty prázdné.

Řada agentů ruských zpravodajských služeb pomáhá s obcházením sankcí. Jedna z buněk sídlila v domě na předměstí Helsinek. „Našli jsme finskou společnost, která byla přímo napojená na GRU, vojenskou zpravodajskou službu, ta prodávala a vyvážela zboží do Ruska,“ dodává Hänninen.

Aktivity lidí s vazbami na Rusko, kteří ve Finsku pomáhají s obcházením sankcí, vyšetřuje kromě finské policie také místní zpravodajská služba. Spolupracuje přitom se svými partnery ve Švédsku.