Řešíte problémy Agrofertu, ne Česka, vytýká vládě opozice. Žaloba je standardní postup, namítá Toman

Události: Zažalovat Evropskou komisi u kvůli pozastavení dotací pro Agrofert je podle Tomana standardní (zdroj: ČT24)

Vláda neřeší problémy Česka, ale zájmy Andreje Babiše (ANO) a Agrofertu, tvrdí opozice. Reaguje tak na rozhodnutí kabinetu zažalovat Evropskou komisi u Soudního dvora EU kvůli pozastavení dotací pro Agrofert. Babiš zdůrazňuje, že jednání vlády se neúčastnil. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) poukazuje na to, že jde o standardní postup, v minulosti už prý žalob bylo sedm.

Právě na Tomanův návrh o žalobě v pondělí rozhodla vláda. I když Evropská komise později proplacení peněz schválila, podle resortu jde o princip. „Nevymyká se to vůbec jakémukoliv jinému postupu v minulosti,“ hájí rozhodnutí vlády ministr zemědělství.

Podle ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Martina Šebestyána jeho instituce nesouhlasí s tím, jak Komise vykládá české právo. „Je nejlepší cestou, protože tento problém je dlouhodobý a výkladový, dostat tu věc před soud,“ míní.

„Já jsem se toho jednání vlády nezúčastnil. Je to záležitost právníků našeho státu,“ zdůraznil premiér Babiš na dotaz novinářů při středeční návštěvě Zlínského kraje. Stejně reagoval i na otázku, proč jeho kabinet o svém rozhodnutí neinformoval na tiskové konferenci po jednání vlády.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD potvrzuje, že hlasování kabinetu bylo jednomyslné. „Je to na základě doporučení právníků, kteří nás zastupují právě u Soudního dvora EU. Je to krok, který právě my ještě můžeme učinit, než bude konečný audit hotov,“ vysvětluje. Krok je podle Petříčka procedurální záležitostí.

Rozhodnutí vlády podat žalobu na EK bylo jednomyslné (zdroj: ČT24)

Nesmyslná žaloba, Babiš se od Agrofertu neodstřihl, míní opozice

Předseda ODS Petr Fiala míní, že Babišův kabinet neřeší problémy Česka, například urychlení výstavby či snížení byrokracie. „Místo toho řeší osobní problémy předsedy vlády a zisky jeho soukromých firem. Evropská politika vlády se zúžila na boj s Komisí o Babišovy dotace. O zájmy Česka nejde,“ tvrdí šéf opoziční strany. Občané jsou podle Fialy rukojmími Babišova střetu zájmů a změnit mohou situaci pouze volby.

Vláda schválila plán v tichosti, protože si uvědomuje, jak nesmyslný je, domnívá se šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Čím později Andrej Babiš vyřeší svůj střet zájmů, tím větší bude škoda na veřejných prostředcích,“ je přesvědčen.

Chystaná žaloba podle Bartoše dokládá, že vláda hájí zájmy Agrofertu, ne české. „V Evropské komisi pracují špičkoví experti a porušování českých a evropských předpisů doložily nejrůznější analýzy. Není to tedy záležitost dvou právních názorů, ale naopak se jedná o výklad zcela jednoznačný,“ dodává předseda Pirátů.

Naprostá nehoráznost, komentuje Rakušan

Šéf SPD Tomio Okamura očekává, že vláda zažaluje Evropskou komisi v jiných záležitostech. „V otázce vynucování inkluze, ve věci migrační politiky, potravin dvojí kvality, držení zbraní a v dalších případech otevřeného diktátu porušování práv českého státu a občanů. A nejenom v případě Agrofertu, který se přímo týká osobního zájmu premiéra,“ zdůrazňuje. SPD podle něj programově nesouhlasí s tím, aby bylo rozhodování orgánů EU nadřazeno těm českým. 

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na Twitteru píše, že rozhodnutí vlády nechápe. Za logičtější by považoval nechat Komisi dokončit šetření a reagovat případně až poté. Za „naprostou nehoráznost“ označil rozhodnutí kabinetu šéf STAN Vít Rakušan. „Kdyby pan premiér chtěl, není nic jednoduššího než to zastavit. Zjevně nechce. Střet zájmů, jako když vyšiješ,“ míní.

Profesor evropského práva Tomášek: Bylo by užitečné, kdyby o Babišovu střetu zájmů rozhodl soud (zdroj: ČT24)

Podle Pekarové Adamové postup vlády jasně dokazuje, že Babiš se neodstřihl od své firmy, jak tvrdí. Ministr Toman prý ve vládě nesedí za ČSSD, ale za Agrofert. „Otázkou je, zda ještě ČSSD ve vládě vůbec je, má nějaké slovo, nebo už se všichni její zástupci ve vládě stali obhájci soukromého byznysu premiéra,“ doplňuje předsedkyně TOP 09.

Zájmy Agrofertu podle ní nelze zaměňovat za zájmy České republiky, proto by se od postupu Babišova kabinetu měla příští týden distancovat Poslanecká sněmovna.

Brusel pozastavil platby kvůli možnému Babišovu střetu zájmů. Šlo o peníze týkající se Programu rozvoje venkova za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí ve výši čtvrt milionu eur (zhruba 6,3 milionu korun). Lhůta pro podání žaloby uplyne příští pondělí 10. února.

Soudní dvůr v Lucemburku zatím text české žaloby k dispozici nemá. Očekává, že dorazí během následujících dní. Podle pracovníků soudu nicméně podobných žalob České republiky na Komisi leží u soudu v toto chvíli celkem pět. V minulosti jeden takový spor dokonce Česká republika vyhrála.