Česko chce žalovat Komisi kvůli zastavení dotací pro Agrofert, píše Deník N

Česká republika u Soudního dvora EU napadne zastavení plateb Agrofertu kvůli možnému střetu zájmů premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Tvrdí to Deník N, podle kterého žalobu na Evropskou komisi schválila vláda na návrh ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD). Ačkoli Evropská komise později proplacení peněz schválila, podle resortu jde o princip.

„Ministerstvo zemědělství nesouhlasí s pozastavením části průběžných plateb,“ stojí v dokumentu, který v pondělí projednala vláda a ze kterého Deník cituje. Šlo o platby za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí ve výši téměř 247 000 eur (6,3 milionu korun).

Evropská komise pozastavila průběžné platby týkající se Programu rozvoje venkova, které měly jít na projekty společnosti Agrofert. Zastavení plateb bylo důsledkem rozhodnutí unijního Ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova, které tak učinilo kvůli Babišovu možnému střetu zájmů.

Lhůta pro podání žaloby uplyne příští pondělí, tedy 10. února. Vláda se chce soudit, přestože zástupci Evropské komise při jednání s představiteli ministerstva zemědělství a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) minulý týden podle fondu uvedli, že nakonec souhlasí s proplacením všech projektů pro společnosti z holdingu Agrofert s výjimkou jednoho za 1,6 milionu korun.

Ministerstvo zemědělství: Jde o princip

„Je to z principu. Přestože Evropská komise řekla, že vyjma jednoho projektu je proplatí, chceme celkové rozhodnutí o neproplacení zažalovat. Nesouhlasíme s některými technickými detaily,“ cituje Deník N mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého.

Žalobu na neplatnost rozhodnutí Evropské komise by měl zpracovat ve spolupráci s ministrem zemědělství a podat vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Soudním dvorem EU.

„S podáním žaloby nejsou spojeny žádné náklady,“ píše se podle serveru ve schváleném materiálu. Podat žalobu ministerstvu doporučil i zemědělský intervenční fond. „V rámci řízení by měl přezkoumat existenci důvodu pro pozastavení plateb,“ uvedla mluvčí fondu Lenka Rezková.

Holding ve svěřenských fondech

Premiér holding vlastnil do února 2017, následně jej vložil do svěřenských fondů. Podle nepotvrzených, do médií uniklých informací dvou bruselských auditů (k čerpání zemědělských dotací a strukturálních fondů) ale zůstal ve střetu zájmů a má na fondy přímý i nepřímý vliv.

Zájem na hospodářském úspěchu Agrofertu podle auditorů ovlivnil nestrannost Babišova rozhodování, protože jako předseda vlády, ministr financí či předseda Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy rozhodoval o záležitostech týkajících se unijních fondů, které měly dopad na Agrofert.

Sám Babiš opakovaně odmítl, že by ve střetu zájmů byl a že by Česku hrozilo vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding, který do února 2017 před vložením do svěřenských fondů Babiš vlastnil, postupoval podle zákonů.