Politici se přeli o digitalizaci a osudu Pirátů ve vládě

UK: Debata o možném odchodu Pirátů z vlády (zdroj: ČT24)

Zástupci Pirátů, ostatních stran vládní koalice a sněmovní opozice se střetli v debatě pořadu Události, komentáře. Řešili situaci kolem konce ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) ve funkci. Senátorka Adéla Šípová (za Piráty) čeká, že většina Pirátů podpoří odchod z vlády, zároveň odmítla, že by kritizovaný digitální systém stavebního řízení nefungoval. Zkušenosti ostatních hostů pořadu ale byly odlišné, na problémy také opakovaně upozorňovali. Zástupci opozice se navíc domnívají, že by vláda měla po těchto změnách požádat sněmovnu o důvěru.

První část debaty se týkala způsobu, jakým premiér Petr Fiala (ODS) navrhnul odvolání vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) a avizovaného konce této strany ve vládě. Premiér Bartošovi chystané odvolání oznámil po telefonu, zdůvodnil to hloubkou problémů s digitalizací stavebního řízení. Piráti to označili za podraz.

Podle senátorky Šípové šlo o porušení koaliční smlouvy, přičemž běží na pirátském fóru hlasování, v němž se členové k této otázce vyjádří. „Dá se očekávat, že většina členů podpoří odchod z vlády,“ uvedla.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v tom viděl rozpor. „Zaznělo, že o vystoupení z vlády hlasuje pirátské forum, přitom zároveň zaznělo, že Ivan Bartoš už informoval, že z vlády odchází. V tom vidím jistou nesourodost. Pokud by to tak bylo, tak už by se o tom nemuselo hlasovat,“ upozornil.

„Požádala bych, abyste respektovali procesy, které Pirátská strana má,“ oponovala Šípová. „Je zapotřebí, abyste vyčkali, jde o proces, který proběhnout musí,“ dodala.

Měla by vláda žádat o důvěru?

Podle předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) premiér v případě návrhu na odvolání Bartoše využil své jasné pravomoci, důvodem byla nefungující digitalizace stavebního řízení. „Forma (oznámení odvolání, pozn. red.) na tom nemění nic,“ prohlásila šéfka sněmovny.

„Nezpochybňujeme důvody, pro které premiér (Bartoše) odvolal, ale forma je rozhodně nešťastná,“ tvrdí naopak místopředsedkyně hnutí STAN Michaela Šebelová. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) míní, že Bartoš ohledně problémů s digitalizací projevil nulovou sebereflexi, své odvolání prý „vzal na vědomí“.

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher si myslí, že vláda by měla po těchto „překotných“ změnách požádat sněmovnu o důvěru. „Je celkem rarita, že toto se děje čtyři dny před druhým kolem senátních voleb,“ prohlásil s tím, že buď mystifikuje veřejnost Bartoš, nebo premiér.

Místopředseda SPD Radim Fiala si také myslí, že by vládní žádost o důvěru sněmovny byla férová. „Toto odvolání vypadalo jako odvolání z vyděšení,“ tvrdí. Premiér podle něj zjistil, že digitalizace stavebního řízení nefunguje a fungovat nebude. Podle zástupců vlády by však žádost o důvěru byla nyní předčasná.

Reportéři ČT o digitalizaci stavebního řízení (16. září) (zdroj: ČT24)

Problémy digitalizace

Šípová v pořadu dále řekla, že Piráti nepřipouští, že v digitalizaci stavebního řízení selhali. Prý s ním má sama úspěšnou osobní zkušenost. „Podávala jsem žádost přes Portál stavebníka v červenci a do patnácti dnů jsem měla zkolaudováno,“ řekla. Podle ní systém funguje a pokud nebude zastaven, bude fungovat brzy lépe. Uznala ale, že v něm jsou „diskomfortní“ věci. „Vždycky to s digitalizací tak je. Máte nové nároky na dodavatele, nové nároky na úředníky,“ popsala.

Osobní zkušenost má se systémem i Kupka, avšak negativní. „Našel jsem si čas a podíval se na to, jak ta práce skutečně funguje. Dávali jsme opakovaně podněty Ivanu Bartošovi, aby řešil ty nejvážnější problémy,“ prohlásil. Systém je podle něj nestabilní, nekomfortní a odezvu se v něm nedaří získat někdy i několik minut.

Podobně to vidí i zástupci ostatních stran. „To, že se části těch žádostí podaří uspět (...), přece není důkaz, že ten systém je funkční,“ prohlásila Pekarová Adamová. Podle ní se bohužel ukázalo, že měl Bartoš „celou dobu klapky na očích, neviděl napravo nalevo a lakoval situaci narůžovo“.

Podle Výborného se problémy se systémem prohlubují. Sám Bartoš prý přiznal, že se bude systém zpomalovat s tím, jak se na něj budou navěšovat nové komponenty. Podle Šebelové se není možné tvářit, že digitalizované stavební řízení funguje. Podotkla, že se měl také připravit terén na implementaci stavebního zákona.

Fiala a Nacher se za opozici shodli, že se měla situace řešit dříve. Podle Fialy vláda za červenec, srpen a září nic nedělala. „Je to odpovědnost celé vlády a pana premiéra,“ řekl. Nacher zase uvedl, že ANO na pražském zastupitelstvu iniciovalo v březnu usnesení, že se digitalizace nestihne, se kterým nesouhlasili pouze Piráti. „Měl tady být nějaký pilotní program,“ myslí si.

Co bude s Lipavským

Řeč došla i na otázku ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti). Ten řekl, že v případě, že se Piráti rozhodnou odejít z vlády, tak podá demisi, zároveň ale nejspíš opustí i Piráty.

Fiala si dokáže představit situaci, že Lipavský odejde od Pirátů a podá demisi, kterou ale prezident nepřijme. „Tak zůstane jako ministr zahraničí,“ řekl. Podle Nachera je kontinuita české diplomacie žádoucí.

Lipavský nevyloučil své setrvání v čele resortu, pokud by ho o to premiér požádal. „Vyloučit to nemůžu, ani potvrdit. Ale říkám, to se stane až po mém návratu do Čech, takže bych o tom nespekuloval. Vlastně všechny varianty jsou otevřené,“ řekl ČT ministr během pracovní cesty v USA.

Koaliční představitelé se vesměs nechtěli vyjadřovat ke zvěstem, že by měli zájem Lipavského získat do své strany. Šebelová Lipavského pouze označila za velmi kvalitního ministra. Výborný řekl, že nezapadá do „kontur KDU-ČSL“. Kupka zase připomněl, že klíčové je rozhodnutí samotného ministra.

Šípová Lipavskému poděkovala za jeho práci. „Myslím si, že Piráti si ho váží,“ poznamenala.