Přípravy na udílení státních vyznamenání doprovázejí spory ohledně hostů

Události: Zeman naposledy udělí státní vyznamenání (zdroj: ČT24)

V pátek večer naposledy udělí prezident Miloš Zeman na Pražském hradě státní vyznamenání. Vybral bezmála osmdesát osobností. O hostech se znovu vedou spory. Pozvánku od hlavy státu nedostali například druhý a třetí nejvyšší ústavní činitel, tedy předsedové obou komor parlamentu. Jiní politici se sami omluvili. Chybět bude i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Po třech letech se slavnostní ceremoniál odehraje v tradiční čas a na tradičním místě, tedy 28. října v osm hodin večer ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Tradicí bývala také účast nejvyšších ústavních činitelů. Jenže někteří nedostali pozvánku. „I kdybych ji dostala, měla bych velké dilema, zda v takové situaci na Hrad vůbec jít. Pan prezident se opakovaně dopouští různých výpadů vůči horní komoře parlamentu a já jako předsedkyně dolní komory v tomto směru podporuji, abychom vzájemně měli dobré vztahy a neútočili na sebe,“ řekla šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Chybět budou i vicepremiéři – Vít Rakušan (STAN), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Ivan Bartoš (Piráti) z pracovních důvodů. Vlastimil Válek (TOP 09) proto, že Hrad nepozval všechny ústavní činitele. Že pozvánku nedostal, říká i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Podle Bartoše na Hrad nejde nikdo z jeho stranických kolegů. To ve čtvrtečních Událostech, komentářích potvrdila také místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti). Způsob výběru toho, kdo bude pozván, nepovažuje za důstojný.

Piráti nicméně podle ní měli pro rozhodnutí volné ruce. „Ale naše volné ruce znamenaly, že jsme se dohodli, že není v pořádku, když nedostal pozvánku ministr zahraničí, který z našeho pohledu reprezentuje důstojně celou naši zemi. Myslím, že to přispělo k rozhodnutí nejen mému, ale i řadě mých kolegů,“ dodala.

Zúčastní se například ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) nebo šéf resortu školství Vladimír Balaš (STAN). „Jako poslanec jsem navrhl dva hudebníky, a bylo by mi hloupé, když už jsem je navrhl a dostanou to ocenění, kdybych tam nebyl,“ zdůvodnil Balaš. „Nelíbí se mi selektivní přístup pana prezidenta, nicméně uvědomuji si, že se jedná o státní akt,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Fialova účast

Ve Vladislavském sále tak bude předseda vlády Petr Fiala (ODS) s méně než polovinou svých ministrů. Prezident premiérovi řekl, že nepozval ty, co odmítli účast na březnovém předávání státních vyznamenání. „Nepozvání některých ústavních činitelů považuji za chybu. Pan prezident mi sdělil, že pozval všechny členy vlády bez ohledu na to, jaký má názor na kvalitu jejich práce, a že skutečně nepozval předsedkyni sněmovny a předsedu Senátu,“ okomentoval Fiala.

Že se Fiala rozhodl zúčastnit, označil za správný postup předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO). „Nemáte-li úctu k prezidentovi, měli byste mít úctu k prezidentství. Ale to se týká i předsedy sněmovny a Senátu. Protože to nejsou jen lidé, ale také funkce. Vnímám, že je to o symbolech. A ty funkce by na tom Hradě měly 28. října být,“ míní.

„Považuji za logické a rozumné, že v situaci, kdy tolik vysokých činitelů pozváno nebylo, že tam pan premiér reprezentuje, ale současně je to opravdu velice složitá situace, kdy v minulosti se i přes tu slavnostní chvíli, jakou udílení vyznamenání je, prezident Zeman v minulosti například nevybíravě pouštěl do novinářů,“ připomněla Richterová.

Ta se domnívá, že pozvánku měli dostat všichni nejvyšší ústavní činitelé. „Za mě je to součást dobré politické kultury, že všichni, kteří reprezentují, mají být pozváni,“ řekla. S odkazem například na některé rektory či Rychetského podotkla, že selektivnost v pozvánkách u prezidenta Miloše Zemana není novinkou.

Události, komentáře: Na Pražský hrad řada osobností nedorazí (zdroj: ČT24)

Šance zakopat příkopy

Podle Vondráčka je potřeba věc posuzovat v kontextu. „Předsedkyně sněmovny na jaře nepřišla poměrně ostentativně a já jsem jí to vyčítal,“ řekl. Poznamenal, že Zeman se v tu dobu vymezil proti ruské invazi a oznámil, že bude vyznamenávat ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Na jaře totiž Pekarová své odmítnutí účasti odůvodnila dřívějšími proruskými postoji Zemana.

„Tam byla šance přijít a trochu zakopat příkopy,“ sdělil Vondráček. Podotkl ale, že nyní mohl udělat gesto zase prezident. „A také ho neudělal,“ dodal s tím, že na oslavy 28. října předseda dolní i horní komory, stejně jako předseda vlády, patří.

„Mrzí mě, že pan prezident nenašel sílu tuto ambici, kterou má v poslední fázi svého funkčního období, nějakým způsobem překonat,“ uvedla místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

Podle ředitele protokolu prezidentské kanceláře Vladimíra Kruliše ovšem i tak bude sál plný. „A myslím, že tu budou lidé, kteří jsou tu rádi,“ podotkl. Vyšší účast bude mít, zdá se, opozice. „Považuji to za elementární slušnost se zúčastnit, protože to je i vyjádření určitého respektu vůči těm, kteří jsou oceňováni,“ míní Karel Havlíček (ANO). Několik omluv ale přišlo i z nevládních stran. „Je to plně v kompetenci pana prezidenta. Upřímně já vůbec nevím, jaký je klíč k tomu, koho pozvat, nebo ne,“ řekl šéf SPD Tomio Okamura.

V pátek večer na Pražský hrad nedorazí kromě části poslanců, senátorů a ministrů také někteří hejtmani nebo rektoři vysokých škol. I v tomto případě část z nich nedostala pozvánku, někteří se omluvili.