Oslavy 28. října nabídnou piety, závody i koncerty. Po dvou letech udělí prezident vyznamenání v den svátku

Pietní vzpomínka na Vítkově, předávání státních vyznamenání na Pražském hradě i kladení věnců po celé republice. Tak si budou Češi v pátek 28. října připomínat 104. výročí vzniku Československé republiky. Kromě tradičních událostí představitelů státu mohou lidé oslavit státní svátek třeba běžeckým závodem nebo večerními koncerty.

Největší pietní připomínkou bude v pátek už tradiční setkání na pražském Vítkově, kterého se účastní nejvíce představitelů státu. Svou účast potvrdil i prezident Miloš Zeman, který musel loni událost kvůli své hospitalizaci vynechat. Položit věnce přijdou i členové vlády, místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová nebo náčelník Generálního štábu Armády ČR generálmajor Karel Řehka.

Státní vyznamenání po dvou letech opět 28. října

Prezident Miloš Zeman večer ve Vladislavském sále Pražského hradu slavnostně udělí státní vyznamenání. V posledních dvou letech se tato ceremonie za běžných podmínek nekonala, nejprve kvůli pandemii covidu-19, následně kvůli prezidentovým zdravotním problémům. Společně za rok 2020 a 2021 tak byla vyznamenání předána letos 7. března. Po ceremonii se uskuteční slavnostní recepce, která byla v březnu zrušena kvůli válce na Ukrajině.

S oslavami vzniku republiky je spojen i další prezidentův program. Den před státním svátkem se po poledni sejde na Pražském Hradě se zahraničními velvyslanci. V pátek potom ve svém sídle jmenuje nové generály. V minulých letech se v den státního svátku Miloš Zeman tradičně účastnil i slavnostní přísahy armádních nováčků na Hradčanském náměstí. Letos se ale tato akce stejně jako minulý rok odehraje v kasárnách v Brně a o den dříve.

I letos se na Pražském hradě uskuteční slavnostní shromáždění pořádané Českým svazem bojovníků za svobodu. V poledne mohou turisté očekávat sváteční střídání Hradní stráže. Na rozdíl od minulého roku ale Pražský hrad v barvách trikolóry nasvícen nebude. Na náměstí Pod Emauzy Československá obec legionářská uctí padlé legionáře a v podvečer vystoupí v Obecním domě pražský Symfonický orchestr se svým Koncertem pro republiku.

Vzpomínky na zakladatele Československa T. G. Masaryka

V den státního svátku bude země vzpomínat také na zakladatele samotného Československa. Hned v ranních hodinách položí věnce k hrobu Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech zástupci kanceláře prezidenta republiky, obou komor parlamentu, vlády a církve.

Památku prvního československého prezidenta uctí v Praze také členové České konference rektorů, kteří položí květiny u jeho sochy na pražském Hradčanském náměstí. Piety spojené s Masarykem se v pátek uskuteční také v Brně, Chrudimi, Pardubicích, Opavě, ve Valašském Meziříčí či Přerově.

Lampionové průvody, koncerty i branný den

Kromě tradičního kladení věnců budou výročí vzniku republiky lidé slavit různými způsoby i na dalších místech. Například město Úštěk na Litoměřicku pořádá Den českých řemesel s T. G. Masarykem. Konat se budou i každoroční Plzeňské oslavy vzniku republiky.

Hrad Křivoklát připravuje slavnostní scénické prohlídky a například v Olomouci se bude konat lampionový průvod. Muzeum Na Kočičáku v Chomutově pro děti připravuje branný den, v Žatci proběhne Mávání vlajkami na komínech. Na různé koncerty se pak mohou těšit lidé například v Jeseníku, Karlových Varech nebo Nymburku.

Sokolský běh republiky

Vznik Československa si připomenou také Sokolové, kteří v 53 českých městech pořádají čtvrtý ročník Sokolského běhu republiky. Po zaplacení startovného je pro mladé běžce připravena dětská trasa, dospělým je určen hlavní závod. Zapojit se mohou také Češi žijící v zahraničí, běh se bude konat i v některých městech Evropy či Spojených státech amerických.

Státního svátku využije i několik institucí, které veřejnosti otevřou své běžně nepřístupné prostory. Lidé budou moct navštívit budovy Poslanecké sněmovny a Senátu. Otevřený bude taky vládní Lichtenštejnský palác, Škodův palác a Clam-Gallasův palác si budou moct lidé prohlédnout po dokončení rekonstrukce. Své dveře otevřou zájemcům také radnice v Praze, Liberci či Ostravě.