Premiér by měl propouštět na úřadu vlády, ministři méně cestovat, radí Babiš. Kvůli balíčku slibuje obstrukce

Týden v politice: Rozhovor s Andrejem Babišem (zdroj: ČT24)

Schválený 295miliardový schodek rozpočtu se vládě podle předsedy opozičního ANO Andreje Babiše nepodaří dodržet. Babiš to řekl v rozhovoru pro Týden v Politice. Kritizoval úsporné plány, domnívá se, že nejsnáze by vláda ušetřila, kdyby propustila zaměstnance úřadu vlády, poradce a ministři přestali jezdit na zahraniční cesty. Rozhovor s Andrejem Babišem vedla Štěpánka Martanová.

Pane předsedo, vláda tento týden začala schvalovat návrh rozpočtu na rok 2024. Pracovní materiál počítá s deficitem 235 miliard korun. Výdaje se mají snížit o čtyři procenta, příjmy o 1,5 procenta. Je to zatím pracovní verze. Jak ji vidíte?

Je to rozpočet, který mě totálně šokoval. Nevím, jestli to máme brát vážně, protože premiér reagoval, že to udělali jenom úředníci, že jsou to nějaká čísla a že se to bude měnit. Ale ten výkop znamená 48 miliard plus pro obranu. Nevím, proč s tím vláda spěchá, měli v programu dvě procenta HDP v roce 2025. To by nevadilo, kdyby školství nebylo minus 29 miliard. MMR má největší škrty. Všem berou peníze – sport, kultura. MPSV, co je obrovská kapitola, za chvíli bude tisíc miliard – důchody, sociální dávky a tak dále – má jenom plus 22 miliard.

Takže já to ani neberu moc vážně. Deficit na tento rok je už téměř vyčerpán a evidentně pan ministr financí (…) nerozumí tomu, že mají příjmy. Mají strašně moc peněz v evropských fondech. Ještě za období 2014 až 2020 je tam ještě 200 miliard, které by měly dotéct do konce roku 2023. No a my jsme jim vybojovali 980 miliard na další období 2021 až 2027. Tam čerpají jenom 50 miliard. To je slabých pět procent.

Vzdávají se příjmu, EET a tak dále. Nerozumí tomu, že je potřeba investovat. Investice přinesou růst a z toho růstu jsou daně. My zatím s napětím čekáme, co se stane tento rok, protože deficit už je blízko celoročnímu plánu a je evidentní, že se to bude měnit.

Věříte tomu, že se vládě podaří nějakým způsobem udržet schodek 295 miliard? Po pěti měsících hospodaření skončil v minusu 271 miliard.

Já tomu nevěřím. Nevím, jestli pan ministr financí počítá – a je to takový podvod na firmy – s windfall tax. Od 1. července začnou zálohy. Ty budou podle mého názoru strašně vysoké, takže stát v červnu 2024, kdy se uvidí, jestli firma má zisk, jaký má zisk a kolik odvede, bude vracet. Firmám samozřejmě nedá úrok. Takže je to jen taková obezlička proti firmám, proti zaměstnavatelům.

Pokud byste vy byli ve vládě, kde byste šetřili?

Kdybych byl premiér, okamžitě propustím sto lidí na úřadu vlády. Tam je nějaká nová parta od (vicepremiéra pro digitalizaci, pozn. red.) Bartoše, asi padesát lidí, jsou tam tři zbyteční ministři. Oni se snaží tam dělat zakázky na IT, úplně zbytečně.

Narážíte na digitální agendu?

Ano. Ale všichni ministři mají obrovské množství poradců. Ministr školství má šestnáct poradců. Proč? Jako premiér jsem měl snad osm a nikdo nebyl v hnutí ANO. Takže oni nešetří. Bartoš má čtyři auta, jak jsem se dočetl. Jezdí na výlety, nebo co dělá v Japonsku. Rakušan byl někde v Africe. Měli by sedět na zadku, chodit mezi lidi a naslouchat, co mají lidé za problémy.

Pane předsedo, součástí návrhu rozpočtu už je konsolidační balíček, úsporná opatření…

Daňový balíček.

Vy jako opozice s nimi nesouhlasíte, kritizujete je – stejně jako odbory a v některých věcech zaměstnavatelé. Některé části opatření budete probírat ve sněmovně, například DPH, daňové výjimky a podobně. Bude mít vláda šanci, že některý z návrhů podpoříte, nebo máte vlastní, které se pokusíte s vládou vyjednat, nebo je tam z vaší strany striktní „ne“ a budete obstruovat, co to půjde?

My podpoříme navyšování daně z hazardu. Tam to ale zatím nevypadá, vláda má asi přátelské vztahy s některými těmi firmami. Bylo několik pokusů jim pomoct, asi musí něco vracet za volby. Pan premiér je politolog. On není manažer, neřídí to. Tvrdí, že už snižovali daně, ale to se nedá porovnat. Oni snižovali například spotřební daň na naftu, ale teď ji zase navyšují. Nebo odpisy. Ale lidi ani nevědí, co jsou to odpisy. Je to záležitost, že si firma trochu sníží základ daně. A oni navyšují daně všem. Proč se tváří, že budou mít jenom dvě sazby DPH? Budou mít tři, udělali z toho politiku. Paní Pekarová vybojovala nulu pro knihy – a vydavatelé řekli, my si to necháme.

Souhlasíte s nulovou sazbou na knihy?

Já nerozumím tomu, že normální noviny mají mít 21 procent. Časopisy – pan premiér taky vydává nějaký časopis, jmenuje se to Kontexty nebo co, ta jeho neziskovka – mají mít 12 procent. Mně to nedává smysl.

Takže změnu daní jako takovou nepodpoříte?

Je to nesmysl, to se nedá ani spočítat. Jak chcete vůbec kontrolovat snížení DPH u potravin z 15 na 12 procent? To se nedá zkontrolovat. Proč navyšují léky z 10 na 12? Vodné, stočné? Oni navyšují věci, které se týkají všech lidí.

Vrátím se ještě k projednávání ve sněmovně. Jaký zvolíte postup? Budete obstruovat? Budete navrhovat své vlastní návrhy?

Děkuju za tu otázku, protože člověk zapomíná. Našel jsem takový krásný článek. Pan premiér Fiala říkal v roce 2016, kdy blokoval EET – bylo to asi 260 dní – „menšina má také svá práva a na tom je založena demokracie, nikoli jen na principu práva většiny, a menšina může občas využít i nadstandardní nástroje, které ale k demokracii patří, a těmi jsou obstrukce“. Pan Fiala říká „budeme obstruovat EET až do voleb“.

Je to úsměvné. Mě vždycky kritizovali na sítích a lidé si ze mě dělali srandu – a mně to nevadí, protože občas mám slovakismy a mluvím tak, že občas odběhnu a zase se vrátím. Ale nikdy mě nekritizovali za to, že bych lhal. A pan premiér stále lže. Například teď, co udělal Rakušan s migranty, to je v rozporu.

Utíkáte od otázky. Otázka zněla, jak se k tomu postavíte ve sněmovně. Budete tedy obstruovat až do voleb?

My se o tom bavíme. Je velký rozdíl, že když koalice byla v opozici, tak měli pět klubů. Brali si dvě hodiny přestávku, takže měli deset hodin. My jsme je nikdy nenutili, aby se jednalo v noci, oni to chtějí. My jsme vždycky končili maximálně v devět hodin večer. Jsem toho názoru, že musíme vystupovat konkrétně, musíme to kritizovat, a hlavně musíme předkládat naše návrhy.

Já jsem je taky předložil, když jsem minulý týden mluvil (v Poslanecké sněmovně – pozn. red.) až tři a půl hodiny – co bychom dělali, jak bychom to dělali. Naše stínová vláda, stínový premiér Havlíček, vydala dokument, jak bychom to my dělali. Chci, abychom mluvili k věci, aby lidé viděli řešení, ne jenom bezobsažnou kritiku.

V úterý ve sněmovně vystoupil pan prezident republiky Petr Pavel. Mimo jiné hovořil o vztazích opozice a koalice a apeloval na to, aby jednání sněmovny bylo efektivnější. Když ho budu citovat: „Považuji za důležité, aby mezi vládou a opozicí existovala snaha nalézat dlouhodobé společenské priority, styčné body, na kterých je možné a často nutné se shodnout.“ Teď řešíme konsolidační balíček – jak uživit finance v Česku. Z toho, co říkáte, asi těžko najdete s vládou společnou řeč. Pokusíte se jako opozice vzít si slova pana prezidenta k srdci?

Pan prezident měl projev, přečetl projev, který byl takový, nevím. To bylo asi jediné, co tam padlo.

Tento týden je to sto dní, co je pan prezident ve funkci. Vy už jste měl také možnost s ním mluvit. Budete se s ním chtít pravidelně jednou za čas potkat, řešit politická témata?

To je na něm. On mě pozval, měl jsem možnost s ním chvilku mluvit sám. On se dobře orientuje v problematice NATO, i z hlediska války, té nešťastné války. Ale ekonomická témata neprožívá, není to jeho profese. Když jsme skončili večeři s panem premiérem, tak navrhoval, že možná o energetice. Ale v energetice je pan premiér mimo mísu, protože stále nepochopil, jak to měl udělat, že měl vykoupit ČEZ. Je to historická sankce. ČEZ by si to zaplatil. Takže se obávám, že další témata mimo zahraniční politiku… S prezidentem se rád potkám, když mě pozve, a řeknu mu svůj názor, ale pochybuji, že na další schůzky společně s premiérem by bylo další téma, na kterém bychom se shodli.

Jste šéfem hnutí ANO. Co máte za jednu z největších priorit do konce roku? Máme půlku roku.

Priorita jsou evropské volby. Připravujeme program, chceme vysvětlit lidem, jak jsou ty volby důležité, že jde o budoucnost Evropy. Ti šílenci v čele s Timmermansem – to je člověk, který nejenom Green Dealem chce zničit Evropu, chce zničit automobilový průmysl, chce zničit naši kulturu, naše zvyky, všechno. Piráti tomu fandí.

Takže v evropských volbách musíme vyhnat tyhle zelené šílence z Evropského parlamentu i z Komise. Komise a bohužel i paní Jourová nám chce zakazovat Twitter. To jsou věci, které jsou nepřijatelné. Evropské volby, na to se chci soustředit. Myslím, že budeme mít dobrý program.

Budete součástí kampaně?

Budu šéfem kampaně, budu ředitel kampaně.

Budete i na kandidátce?

Na kandidátce nebudu, i když jsem o tom uvažoval a bylo by to fajn, protože bych byl čtrnáctkrát lídr. Ale to by lidi řekli, že odcházím a zase někde kandiduju. Takže budu znovu objíždět, budu dělat kontaktní kampaň a vysvětlovat lidem, jak je důležité, aby pro nás evropské volby dopadly dobře. Abychom zachránili Evropu.

My ji nechceme rozbít, my jsme proevropští. Já jsem měl v Budapešti projev, kde jsem velice konkrétně řekl, co máme dělat –⁠ rozšířit schengenský prostor. A Green Deal se musí změnit, po tom, co se stalo a bohužel trvá ta nešťastná válka, to musíme změnit. Vypadá to, že se Evropa ekonomicky oslabuje, a Asie a Spojené státy fungují. Takže hlavní cíl je vyhrát evropské volby a bojovat za české zájmy a za zájmy Evropy.