Policie mapovala majetek Romana Berbra. Našla balíčky peněz s nápisem „Moje“ i firmu na Seychelách

Reportáž: Policie mapovala majetek Romana Berbra (zdroj: ČT24)

Policie dále rozkrývá kauzu údajné korupce ve fotbale. Podle spisu zajistila na několika místech miliony korun obviněného Romana Berbra. V jeho bankovní schránce kriminalisté objevili investiční drahé kovy. Zjistili zároveň, že ovládá společnost na Seychelách. I kvůli tomu zůstává bývalý místopředseda fotbalové asociace ve vazbě.

Roman Berbr, donedávna druhý muž českého fotbalu, je považován za nejvlivnějšího zákulisního hráče. V rámci kauzy údajné korupce policie mapovala jeho majetek a zjistila, že jeho aktivity sahají i mimo Česko.

„… na osobu jmenovaného je evidován poměrně rozsáhlý majetek (…) i v zahraničí, konkrétně na Seychelských ostrovech,“ píše se ve vazebním návrhu Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Podle dokumentů ze spisu ovládá seychelskou firmu Lugas Corporation. „Kapitál této společnosti dle rejstříku dosahuje výše 100 tisíc dolarů a je rozdělen do akcií, jichž je obviněný držitelem,“ uvádí vazební návrh.

Aktivity mimo EU jsou jedním z důvodů uvalení útěkové vazby

Přes seychelskou firmu má Roman Berbr ovládat i část svého podnikání v Česku. Právě jeho aktivity mimo Evropskou unii jsou podle rozhodnutí soudu, které ČT získala, jedním z důvodů uvalení útěkové vazby.

Majetek mapovala policie dva roky. „V rámci trestního řízení jsme dále spolupracovali s Finančním analytickým úřadem,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Při razii detektivové Romanu Berbrovi zabavili tři miliony korun v bankovní bezpečnostní schránce. Tam našli i věci označené jako cenné kovy. V Berbrově kanceláři plzeňského fotbalového svazu zajistili 12 balíčků bankovek s nápisem „Moje“ celkově v hodnotě téměř 1 400 000 korun. Další hotovost zabavili také v trezoru vedeném na jméno Berbrovy dcery.

Protokol o prohlídce u Romana Berbra
Zdroj: ČT24

„Nicméně otázka samozřejmě je, jaký je původ tohoto majetku, a presumuji, že ho například pan Berbr byl schopen legálně nabýt,“ říká k tomu právní zástupce rozhodčího Tomáše Grimma Petr Papež. Berbrův advokát na dotaz ČT k zabaveným věcem ve čtvrtek nereagoval.

Situací ve Fotbalové asociaci ČR se začala zabývat i UEFA. Chce dohlížet na interní audit v centrále i v Plzni. „Bude podléhat tomu, že UEFA zřídila specializovaný tým složený z odborníků a ti ten proces budou nějakým způsobem dozorovat,“ uvedl předseda asociace Martin Malík.

Fotbalová asociace si nyní nechává zpracovávat právní analýzu, zda se může připojit k trestnímu řízení v roli poškozeného, oficiálně se chce rozhodnout na jednání výkonného výboru 8. prosince. V kauze údajné korupce a ovlivňování zápasů policie stíhá dvacet osob.