Policie do Česka nepustila ruskou tenistku mířící na turnaj

Události: Zákaz startu ruských a běloruských sportovců (zdroj: ČT24)

Cizinecká policie ve čtvrtek večer na ruzyňském letišti neumožnila jedné z ruských tenistek vstup do Česka na nadcházející turnaj WTA na Spartě. Hráčka už opustila Prahu, její jméno v pátek pořadatelé novinářům nesdělili. Organizátoři informovali o situaci prostřednictvím WTA všechny ostatní ruské a běloruské účastnice a nepředpokládají, že by se některá z nich turnaje zúčastnila. V Česku kvůli ruské invazi na Ukrajinu platí zákaz startu ruských a běloruských sportovců.

V hlavní fázi dvouhry pražského turnaje figurovala Běloruska Aliaksandra Sasnovičová. Do kvalifikace singla měly zasáhnout Rusky Diana Šnajderová, Polina Kuděrmětovová a Erika Andrejevová. Kvůli zranění se již dříve z hlavní soutěže odhlásila další Ruska Jevgenija Rodinová.

„Včerejšího dne (ve čtvrtek, pozn. red.) v podvečerních hodinách byla policisty Inspektoriátu cizinecké policie na letišti Václava Havla provedena pobytová kontrola u osoby ruské státní příslušnosti, při které byly zjištěny důvody ukončení přechodného pobytu na území. Osobě byl udělen výjezdní příkaz a dostala lhůtu na vycestování z České republiky,“ citovali pořadatelé turnaje z policejního vyjádření.

„Šlo o první z účastnic turnaje, která do Česka přicestovala s ruským pasem. V tuto chvíli již není na území České republiky,“ uvedl ředitel turnaje Miroslav Malý.

Předpokládá, že žádná z ruských ani běloruských tenistek po nevpuštění jedné z hráček do Česka na turnaji ve Stromovce startovat nebude. Oficiální startovní listina bude zveřejněna až těsně před losem. Kvalifikace začíná v sobotu, hlavní soutěž pak v pondělí.

Podobný incident hlásilo Polsko

„Neprodleně jsme o nastalé situaci prostřednictvím WTA informovali všechny ostatní účastnice turnaje s ruským či běloruským občanstvím. Bylo jim sděleno, aby na nadcházející turnaj necestovaly. Nepředpokládáme, že se za této situace nadcházejícího turnaje zúčastní jakákoli hráčka s ruským či běloruským občanstvím,“ uvedl Malý.

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu vláda v červnu schválila zákaz startu ruských a běloruských sportovců na českém území. Bělorusko se sice do války aktivně nezapojilo, umožnilo však Rusku podnikat útoky ze svého území.

Podobná situace se odehrála minulý týden v Polsku, kde pohraniční stráž nevpustila do země Rusku Věru Zvonarevovou, jež se měla zúčastnit turnaje ve Varšavě. Bělorusky Sasnovičová a Julija Hatouková či Ruska Valerija Savinychová však do soutěže zasáhly. Ruské a běloruské hráčky na tenisových turnajích nastupují pod neutrální vlajkou a bez státních symbolů. 

Události, komentáře: Redaktorka Deníku N Petra Procházková o ruských sportovcích a umělcích (zdroj: ČT24)

Oficiální reakce asi nepřijde, myslí si Procházková

„Myslím, že se to děje Rusům po celé Evropě dnes a denně. Jenže nejsou třeba tak známí, tak o tom nevíme, že se setkávají s tímto odmítáním. Myslím, že je to příběh, který bychom mohli nazvat jakousi zodpovědností ruských elit,“ okomentovala redaktorka Deníku N Petra Procházková.

Myslí si, že žádná oficiální reakce Moskvy nepřijde. „Rusové to komentují na sociálních sítích, komentují to i ruští politici. Oni to berou jaksi úkorně. Neustále opakují svoji mantru, kterou jsme slyšeli už mnohokrát – že sport a umění není spojeno s politikou, že je to diskriminace Rusů jen proto, že jsou Rusové,“ doplnila. Zcela podle ní ale opomíjí to, že vrcholoví sportovci byli s ruským režimem vždy propojeni.