Po střelbě v Dražůvkách zůstali na místě dva mrtví. Zabarikádovaný muž a místostarosta

UvR: Po střelbě v Dražůvkách zůstali na místě dva mrtví (zdroj: ČT24)

Po střelbě v Dražůvkách na Hodonínsku zůstali na místě podle informací České televize dva mrtví. Jedním z nich je zabarikádovaný muž, druhým místostarosta obce. Ani jednomu už záchranáři nedokázali pomoci.

Tragickou událost odstartoval podle informací ČT spor o studnu. Střelec měl zřejmě neprávem čerpadlo v sousedově studně, majitel na něj proto podal trestní oznámení. Policistům, kteří přišli spor vyšetřit, ve čtvrtek muž neotevřel. Když druhý den dorazili s povolením, zabarikádoval se uvnitř. Pak se ozvalo několik výstřelů.

Střelec byl podivín, nikam nechodil, nepracoval

Podle místních šlo o problémového souseda, potvrdila to i starostka obce. „Byl to samotářský podivín, nikam nechodil. Ani nevím, z čeho žil, protože nechodil do práce, což je podivné u mladého člověka,“ řekla starostka Dražůvek Klára Čudrnáková. „Kdybych ho potkala na ulici, nebudu vědět, kdo to je. Protože on tam byl zalezlý. Dřív žil s maminkou, ale ta se kvůli zdravotnímu stavu odstěhovala do domu s pečovatelskou službou. Byl tam sám,“ uvedla starostka.

Na místě byla zásahová jednotka a vyjednavač. Ten ale nebyl úspěšný a policisté museli do domu vniknout násilím. „Muže našla policie v domě v bezvládném stavu bez známek života,“ popsala redaktorka České televize Andrea Čandová.

Muži byli podle starostky v přátelském vztahu

Druhým mrtvým byl místostarosta obce, kterého policisté ráno přizvali k vyjednávání. „Je to hrozné, když vím, že byl pan místostarosta s tím mužem a s jeho matkou v přátelském stavu., pomáhal jim. Jak po něm mohl vystřelit, to si nedokážu vysvětlit. Muselo mu přeskočit,“ řekla starostka. 

„Na místě jsme resuscitovali muže se střelným poraněním, přes veškerou naši snahu se nepodařilo obnovit jeho životní funkce. Na místě byl ještě jeden muž, u toho jsme pouze konstatovali smrt, která nastala v důsledku zranění neslučitelných se životem,“ sdělila mluvčí záchranné služby Michaela Bothová.

Ani policisté napočítali s tím, že by se mohl případ zvrhnout v tragédii.„Policisté šli řešit sousedský spor. Muž, který následně střílel, byl dosud bezúhonný občan. Nevlastnil legálně drženou střelnou zbraň. Během výzvy před vstupem do domu zazněl bez varování výstřel,“ řekl mluvčí Pavel Šváb.

„Do této chvíle se našly dvě střelné zbraně, dlouhá i krátká. Vše dosud nasvědčuje tomu, že v případu půjde o vraždu a následnou sebevraždu,“ dodal mluvčí s tím, že muž střílel zřejmě přes zavřené okno. Policie zůstane na místě nejspíš až do soboty.

Místostarosta obce měl podle starostky velkou rodinu, děti a vnoučata. „Je to velká ztráta pro rodinu, které samozřejmě nabídneme veškerou pomoc, ale i pro obec. Pan místostarosta byl velmi aktivní a oblíbený,“ řekla starostka Dražůvek. Policie poskytla rodině místostarosty pomoc krizových interventů.

Asi 140 metrů silnice v Dražůvkách je podle webu jednotného systému dopravních informací zhruba od deváté hodiny ranní kvůli této mimořádné události uzavřeno. Dražůvky leží asi osm kilometrů západně od Kyjova, mají téměř 300 obyvatel.