Po celém Česku vzplály čarodějnické vatry

Poslední dubnový den patří v Česku tradičně pálení čarodějnic. Zatímco loni bylo kvůli suchu rozdělávání ohňů zakázáno, letos přišel déšť v pravou chvíli a třeba v Praze skončil zákaz rozdělávání ohňů v noci na 27. dubna. I tak je ale 30. duben dnem, kdy lidé nahlašují nejvíc požárů. Hasiči proto apelovali, aby lidé hlásili čarodějnické ohně prostřednictvím aplikace Pálení, nikoliv na tísňové lince 150, kterou by tak blokovali.

Každý rok mobilní aplikaci pro hlášení ohňů využívá čím dál více lidí. Nejvíce událostí nahlašují lidé pomocí aplikace právě na čarodějnice. Například v dubnu lidé v Jihočeském kraji nahlásili 2182 pálení, z toho 217 mimo aplikaci. „Za poslední rok bylo zadáno celkem 7997 pálení, z toho 710 skrz operátory. Dá se tedy říct, že 90 procent je tedy zadáno pomocí webové aplikace,“ řekla mluvčí tamních hasičů Vendula Matějů.

„K 29. dubnu máme na území hlavního města Prahy v tento okamžik nahlášeno 176 pálení, z toho jedno mimo aplikaci a zbytek skrz aplikaci na webu,“ řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. 

„Co se pálení týče, tam je u nás enormní nárůst díky čarodějnicím. Důrazně doporučujeme, aby je lidé nahlásili. Za celý měsíc duben máme nahlášeno asi 3500 pálení a pro srovnání za březen bylo nahlášeno 136 pálení,“ řekla mluvčí hasičů Středočeského kraje Tereza Filiegerová.

Podobně tomu je i na jihu Čech a na Karlovarsku. „Aplikace je během akcí, jako je pálení čarodějnic, využívána mnohonásobně více než například v září,“ potvrdila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. „Obecně, ze zkušenosti očekáváme zhruba čtyřnásobek hlášení v porovnání s běžným dnem, “ doplnil za karlovarské hasiče Martin Kasal.

Hlášení ohňů tísňovou linku zbytečně zatěžuje

Lidé čarodějnické ohně podle hasičů často hlásí až na poslední chvíli. Aby ušetřili čas, volají navíc na tísňovou linku, kterou ale podle hasičů zbytečně blokují. Hasiči proto vybízejí veřejnost, aby k nahlášení veškerého pálení využívala aplikaci Pálení.

„Bývá veký problém, že lidé volají přes tísňovou linku. Vytočí 150 a myslí si, že pálení nahlásí hasičům. To samozřejmě tísňovou linku blokuje. Během čarodějnic jich navíc volá hodně. Chceme dosáhnout toho, aby všichni najeli na internet a pálení oznámili takto přes aplikaci,“ vysvětlil mluvčí hasičů Karlovarského kraje Martin Kasal.

Hasiči si navíc stěžují, že telefonické nahlášení pálení musí stejně operátoři do aplikace přepsat. „Apelujeme na občany, aby využívali přímo aplikaci,“ vyzvala Lucie Javoříková, mluvčí hasičského sboru Zlínského kraje.

Hasiči přitvrzují, aby lidé ohně hlásili pouze přes aplikaci

Některé hasičské sbory přijímají hlášení o pálení už jen přes aplikaci. „My už letos nahlášení pálení bereme jen skrze aplikaci. Jakmile někdo zavolá na operační nebo na tísňovou linku, odkážeme ho právě na aplikaci. Postupně přitvrzujeme, aby ji lidé více využívali,“ doplnil Kasal.

A podobně nekompromisní jsou i hasiči na jižní Moravě. „U nás se hlásí pouze za pomoci aplikace. Lidé vlastně ani nemají, kam by volali. Snažíme se lidi učit, aby aplikaci používali. Je to nejlepší způsob,“ řekl mluvčí jihomoravského hasičského sboru Jaroslav Mikoška. 

Nejčastěji hasiči vyjíždějí na podzim a na jaře. V tomto období se také zvyšuje zájem o aplikaci, často také kvůli čarodějnickým ohňům.