Ať hoří čarodějnice, a ne celá vesnice. Hasiči nabádají k opatrnosti, platí výstraha před větrem

Škrtnout sirkou a radovat se z jara a z toho, jak hoří zlo – taková je snad myšlenka oslav filipojakubské noci. Někdy se ale vše zvrtne a kromě proutěné čarodějnice hoří i to, co nikdo zapálit nechtěl – trávník, les nebo i blízké budovy. Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky sice nejsou dlouhodobá čísla z pálení čarodějnic nijak zlá, přesto hasiči nabádají k opatrnosti – letos tím spíše, že má silně foukat.

Podle mluvčího pražského hasičského sboru je pálení čarodějnic především doménou dobrovolných hasičů. Ti přicházejí k větším ohňům, které pořádají obce nebo v Praze městské části, a dohlížejí na jejich bezpečnost.

Letos bude zabezpečení ohňů zvláště důležité vzhledem k počasí. Leckde je sucho a navíc právě na čarodějnice vydali meteorologové výstrahu, podle které bude silně foukat vítr.

V nárazech bude mít rychlost kolem 20 metrů za sekundu. „Bude silný především na Moravě a ve Slezsku, tam v průměru může mít rychlost i kolem 10 metrů za sekundu. V Čechách může být vítr přechodně čerstvý,“ dodal meteorolog Vladimír Piskala. Silně foukat bude ovšem i na horách v Čechách, zejména na jejich severovýchodě.

Praha vyhlásila zákaz pálení

Pro Prahu a Jihomoravský kraj vydal Český hydrometeorologický ústav také výstrahu, podle které hrozí požáry. Pražský magistrát ostatně v neděli vydal i zákazy rozdělávání ohňů v parcích, zahradách a lesích, ale i v jejich blízkosti – blíže než 50 metrů od lesa. 

Pro pořadatele pálení čarodějnic může být dobrou zprávou, že by k večeru měl vítr slábnout a navíc ho bude následovat změna počasí. „Od západu začnou přibývat mraky,“ nastínil Vladimír Piskala.

Počátek května by měl být oproti dubnu chladnější, a to zejména v Čechách, a také by mělo skončit sucho. Zejména na středu, čtvrtek a pátek hlásí meteorologové místy přeháňky nebo déšť a zejména ve východní části republiky i bouřky.

Mluvčí HZS ČR: Je nejhorší kombinace počasí, jaká vůbec může být (zdroj: ČT24)

Pravidla pálení: Ohlásit a nepřilévat olej do ohně

Každý, kdo chce pálit čarodějnice, čili zapálit větší oheň, je ovšem svázán řadou pravidel. V prvé řadě musí oheň ohlásit, což lze na internetu na stránce http://paleni.izscr.cz. Podle mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralové mají povinnost hlásit pálení zejména právnické osoby, které pořádají větší ohně. Pokud ale někdo chce zapálit velkou vatru u sebe na zahradě, měl by o tom hasičům dát vědět také. „Má být nahlášeno každé větší pálení,“ zdůraznila Zaoralová.

Není to však vše. „Ohlášení je prvním předpokladem, ale neznamená to, že když to ohlásíte, je všechno v pořádku. Musíte dodržet pravidla, která vydáváme. Třeba nezapalovat ohniště pomocí benzinu, nevhazovat do ohniště pyrotechniku, mít to zabezpečeno, mít ohraničené ohniště a podobně,“ shrnul Martin Kavka další pravidla. Podle Nicole Zaoralové mohou hasiči pálení, u kterého jsou protipožární opatření nedostatečná, i zakázat.

Na co si dát pozor při pálení
Zdroj: ČT24/HZS ČR

Připustil však, že to, co se v Česku o filipojakubské noci obvykle děje, není nijak špatné – loni, kdy bylo chladno a deštivo, vzniklo 30. dubna 81 požárů, předloni 120. „Jsou to docela dobrá čísla. Nejčastější chyba, která se stává, je, že lidé odejdou od ohniště a začne foukat vítr. Stačí trochu. Jiskry zanesou do okolí, do suché trávy a začne to hořet. Co mám přehled, ty požáry nejsou nijak velké, že by způsobily rozsáhlé škody,“ poznamenal.

Až půlmilionová pokuta

Při porušení požárních pravidel hrozí i pokuty. V krajním případě může pořadatel pálení, který oheň neohlásí, dostat až půlmilionovou sankci, za nedodržení pravidel požární bezpečnosti hrozí pokuta 25 tisíc.

Podle mluvčího však bývají hasiči benevolentnější, zvláště když vše skončí jen malým a brzy uhašeným požárem porostu. „Dá se to vyřešit blokovou pokutou na místě v řádu stokorun až tisícikorun,“ řekl.

Tím, kdo za oheň odpovídá a při komplikacích hrozí právě jemu pokuta, je u větších akcí jejich pořadatel. U menších ohňů je pak plně zodpovědný doslova ten, kdo škrtne sirkou.