Pardubice čekají několikaměsíční dopravní komplikace, opravy mostu zavřou cestu k nemocnici

V neděli začne v Pardubicích dlouho plánovaná oprava mostu v Kyjevské ulici. Potrvá přibližně 35 týdnů a jeho uzavírka způsobí ve městě nemalé dopravní potíže. Most totiž převádí silniční dopravu přes železniční koridor a je jedinou spojnicí velké části Pardubic s nemocnicí.

„Nebudu zastírat, že uzávěra přinese městu a jeho obyvatelům značné komplikace. Neexistuje však jiné řešení, most se bez uzavírky opravit nedá. Práce na něm by měly skončit v listopadu,“ prohlásil už v únoru primátor Martin Charvát (ANO).

Oprava a modernizace nadjezdu, který slouží nepřetržitě od roku 1964 a propojuje centrum Pardubic s městskou částí Pardubičky, bude stát více než 230 milionů korun. Podstatnou část však uhradí dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Modernizace přinese rozšíření severní části mostu, což pomůže zlepšit dopravní napojení nemocnice i areálu bývalé Tesly, který plánuje investor revitalizovat a oživit,“ doplnil náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Studio 6: Uzavírka hlavního tahu k Pardubické nemocnici (zdroj: ČT24)

Obousměrná objízdná trasa pro automobily povede po Dašické a Staročernské ulici na Černou za Bory a odtud po Průmyslové ulici až ke křižovatce s Kyjevskou ulicí. Dál mohou motoristé pokračovat do Nemošic nebo k nemocnici. Některé ulice v jejím okolí budou také zavřené.

Změny čekají také MHD. Přímé spojení s nemocnicí bude jako jediná zajišťovat linka 2, ale pouze každým druhým spojem. Dvojka bude střídavě končit buď před areálem krajské nemocnice, nebo ve Štrossově ulici. Ze zastávek Nemocnice i Štrossova bude ve špičce pracovního dne odjíždět v intervalu 20 minut, o 10 minut delší interval bude mít mimo špičku a 40 minut pak během víkendů. 

„Pro MHD jsme udělali obrovský balík opatření. Týká se patnácti linek včetně těch hlavních. Objízdná trasa se shodovala pro všechny linky. I proto bych rád požádal naše občany, aby se na webu Dopravního podniku města Pardubic seznámili se změnami,“ pokračoval Kvaš.

Lávka pod Vinicí bude sloužit záchranářům

Zvláštní objízdná trasa je připravena pro vozy záchranné služby. Pro ně bude po dobu rekonstrukce povolen vjezd na lávku pod Vinicí. „Městská policie u ní instaluje kameru, která bude nepřetržitě monitorovat provoz. Jde nám o to, aby tuto trasu, vyhrazenou pouze sanitkám, motoristé nezneužívali,“ upozornil Kvaš.

„Na tuto situaci jsme se připravovali dlouho, předem jsme o ní věděli. Naše posádky si trasu projížděly a neshledaly velký časový rozdíl mezi překonáním lávky a jinými objízdnými trasami,“ řekl České televizi mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý.

Nájezd na lávku ale vzhledem ke své šířce komfortní rozhodně není, což si záchranáři uvědomují. „Ano, bezproblémový není. Navíc tušíme, že zejména v letních měsících se bude v přilehlém parku kumulovat větší počet lidí. Předpokládám, že naši řidiči nebudou volit tuto trasu často a že ji budou využívat ve výjimečných situacích, kdy jde opravdu o život,“ dodal Malý.