Padla obžaloba v případu manipulace zakázek Českých drah. Vyplul na povrch s odposlechy Rogoze

V případu manipulace veřejných zakázek Českých drah na náhradní autobusovou dopravu při výlukách padla obžaloba. Státní zástupce Jan Scholle ji podal na sedm lidí a dvě firmy. Uvedl to v tiskové zprávě. Případ vyplul na povrch v souvislosti s odposlechy Romana Rogoze, blízkého spolupracovníka někdejšího místopředsedy Fotbalové asociace (FAČR) Romana Berbra. Server Seznam Zprávy loni v únoru uvedl, že mezi obviněnými figuruje mimo jiné i Rogoz.

„Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze podal dne 24. 1. 2023 obžalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1,“ uvedl žalobce Scholle, který případ dozoruje. Sedm lidí a dvě firmy čelí obžalobě z podvodu, zjednání výhody a pletich při zadání veřejné zakázky. „Rozsah trestné činnosti i její konkrétní právní kvalifikace se u jednotlivých obviněných liší,“ doplnil Scholle.

Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinění jako organizovaná skupina v roce 2020 získávali prostřednictvím bývalého zaměstnance Českých drah informace o cenových nabídkách soutěžících u probíhajících řízení. Snažili se tak ovlivnit zakázky náhradní autobusové dopravy pro předem spolupracujícího dodavatele s cílem získat finanční provizi.

„Celkem se mělo jednat o osm zakázek v celkové hodnotě osmnácti milionů korun, přičemž ve dvou případech došlo podle našich závěrů k dokonání trestných činů a v šesti případech k pokusům o jejich spáchání,“ řekl loni v únoru mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Dodal, že Českým drahám vznikla přímá škoda tři miliony korun.

Bývalým zaměstnancem Českých drah, který zodpovídal za zakázky veřejné dopravy, je podle serveru Seznam Zprávy Albert Oláh. Kromě Oláha a Rogoze, který v minulosti působil jako činovník ve fotbalovém klubu Slavoj Vyšehrad, čelí podle serveru obvinění také masér vyšehradského klubu David Bejdák a Petr Heidenreich. Ten ještě v první polovině roku vykonával funkci místopředsedy ligového výboru, řídicího orgánu Ligové fotbalové asociace.

Odposlechy

Policie se tímto případem začala zabývat na základě odposlechů Rogoze, kterého vyšetřovala kvůli rozsáhlé kauze ovlivňování fotbalových utkání a korupce. V kauze s krycím jménem Šváb již bylo obžalováno celkem 21 lidí včetně Rogoze a Berbra. Mezi obžalovanými je také jedna právnická osoba Slavoj Vyšehrad.

Za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletichy a podvod obviněným lidem v případě odsouzení hrozí tresty odnětí svobody od dvou do osmi let.