Omezení obchodů či hromadných akcí i bez nouzového stavu. Novelu zákona ale opozice kritizuje

Novelu zákona o ochraně veřejného zdraví kritizuje opozice (zdroj: ČT24)

Chystaný návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví by šéfovi ministerstva zdravotnictví umožnil například zakázat nebo omezit činnost obchodních center, regulovat hromadné akce nebo přikázat nošení roušek bez nutného schválení vládou. Novelu avizoval v úterý premiér Andrej Babiš (ANO), opozice více pravomocí pro ministerstvo zdravotnictví odmítá.

Návrh dává ministerstvu pravomoc usměrňovat činnost zdravotních služeb nebo nařídit každému zdravotnickému zařízení vyčlenit konkrétní provozy. Činnost zdravotnických zařízení by resort podle návrhu mohl také úplně zakázat.

Ministr by měl také možnost zakázat nebo omezit činnost obchodů včetně nákupních center, výrobních provozoven a veřejné dopravy nebo regulovat hromadné akce. Úřad má mít rovněž pravomoc nařídit povinné používání ochranných prostředků nebo dezinfekce.

„Cílem novely je provést Českou republiku řízeným návratem do normálního života při zachování určité míry omezení a jejich postupného rozvolnění,“ uvedla mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Novela, kterou se vláda má zabývat v pondělí 4. května, by měla podle úřadu umožnit pokračovat v současném plánu uvolňování přijatých opatření až do 25. května. A to i v případě, že nouzový stav skončí 17. května.

Novelu v pondělí posoudí vláda. Koaliční ČSSD chce nejdříve zvážit její parametry. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) může být toto cesta, jak kontrolovat epidemii koronaviru bez nouzového stavu. Zákon ale prý nesmí obcházet výrok soudu o nezákonnosti některých opatření ministerstva zdravotnictví a ústavu. Poslanci by pak o novele mohli rozhodovat ve stavu legislativní nouze už v úterý.

Rozhodování o omezení svobody nemůže být v rukou jedné osoby, zní z opozice

Opoziční strany většinou s posílením pravomocí ministra zdravotnictví nesouhlasí. Nástroje k omezování svobody nesmí být podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury v rukou jednoho ministra.

Návrh nepodporuje ani předseda Pirátů Ivan Bartoš, podle kterého je nepředstavitelná například možnost, že by se nemohlo konat shromáždění proti vládní politice na základě výnosu ministerstva.

„My rozhodně nesouhlasíme s tím, aby se paušálně rozšiřovaly pravomoci ministra zdravotnictví,“ uvedl jeho stranický kolega Jakub Michálek. „To, co navrhujeme v plánu Budoucnost řešíme teď , je, aby se zavedl nový stupeň pandemické pohotovosti, který bude šitý na míru situaci v okamžiku, kdy tady máme pandemii, a který bude stejně jako v nouzovém stavu pod kontrolou Poslanecké sněmovny, budou tam rozděleny kompetence mezi vládou a ministerstvem zdravotnictví a budou tam také jasná zákonná omezení toho, co může ministr v pandemické situaci provést.“

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je návrh novely účelovou změnou zákona, kterou chce vláda zakrýt zásadní věc, a to že nebyla schopna svou žádost o prodloužení stavu nouze vyargumentovat a podložit daty. Hnutí SPD bude podle svého předsedy Tomia Okamury konstruktivní.

Místopředseda poslaneckého klubu Leo Luzar (KSČM) uvedl, že má z přijetí novely obavy. „Osobně si myslím, že současná doba nenahrává tomu soustřeďovat příliš mnoho pravomocí z jiných ministerstev pod ministerstvo zdravotnictví,“ vysvětlil.

Nouzový stav zatím zůstává do 17. května, plán uvolňování je ale delší

Sněmovna v úterý prodloužila nouzový stav jen do 17. května, vláda přitom naplánovala postupné uvolňování opatření do 25. května. Nosit roušky by podle dřívějších vyjádření představitelů ministerstva zdravotnictví mělo být povinné i v létě.

Čtyři opatření resortu zrušil minulý týden soud, byla podle něj chybně přijata právě podle zákona o ochraně veřejného zdraví, který se vláda chystá novelizovat. Podle rozsudku bylo namístě pro jejich přijetí použití krizového zákona jako na začátku koronavirové epidemie.