Ombudsmanka doporučuje rychlé přijetí zákona o manželství pro páry stejného pohlaví

Ombudsmanka Anna Šabatová podporuje uzavírání manželství párů stejného pohlaví a doporučuje sněmovně, aby je uzákonila. Kancelář veřejné ochránkyně práv provedla průzkum, do kterého se zapojily zhruba dvě tisícovky homosexuálů, bisexuálů a trans lidí. Až 98 procent z nich se vyslovilo pro uzavírání manželství lidmi stejného pohlaví. Třetina uvedla, že se setkala s diskriminací, a více než polovina řešila obtěžování, například nadávky a zesměšňování.

Otázku manželství párů stejného pohlaví považují gayové a lesby za jednu z nejzásadnějších. LGBT komunita je toho názoru, že je registrované partnerství nedostatečné. „Spousta párů nechce uzavírat registrované partnerství, protože není plnohodnotné. Páry by chtěly mít stejná práva v dědickém řízení, daňových otázkách a možnost adoptovat děti,“ uvedl předseda správní rady spolku STUD Marek Christ.

Sňatky homosexuálů umožňuje třicet zemí světa, aktuálně jejich uzavírání schválil jako první v Asii i tchajwanský parlament. Podle dřívějšího průzkumu ombudsmanky podporuje manželství lidí stejného pohlaví 65 procent dotázaných heterosexuálních lidí.

Novelu zákona projednává i český parlament, zatím se ale nedostala do druhého čtení. Naráží na odpor především poslanců KDU-ČSL. „Otázka manželství není otázkou práva, je to symbol. Je jasné, co tvoří manželství. Je to svazek muže a ženy,“ míní předseda lidovců Marek Výborný.

Ombudsmanka: Stát by měl podporovat všechny rodiny

Podle ombudsmanky Anny Šabatové je i pro osoby stejného pohlaví manželství symbolem, touží také po rodinném životě bez omezení. „Úplně nechápu, čím by se tak mělo ohrozit tradiční postavení rodiny. Stát by měl dát najevo, že podporuje všechny rodiny,“ uvedla Anna Šabatová.

Jedna z předkladatelů návrhu zákona o manželství párů stejného pohlaví Radka Maxová (ANO) doufá, že by se o zákonu dalo hlasovat do konce roku. „Přemlouváme poslance, aby zákon pustili do druhého čtení, aby se debata dostala na půdu výborů. Doufám, že se nám to na červnové schůzi podaří zařadit,“ řekla Maxová.

Třetina dotázaných zažila diskriminaci ve škole i v zaměstnání

Z průzkumu Kanceláře veřejného ochránce práv také vyplynulo, že více než třetina dotazovaných se v posledních pěti letech setkala s diskriminací, například s nadávkami a zesměšňováním. To je třikrát více než u běžné populace.

Každý desátý z nich se potýkal s vyhrožováním a téměř stejný podíl čelil i fyzickému nebo sexuálnímu napadení. Přes devadesát procent lidí ale incidenty nijak neřešilo. Nejčastěji se lidé setkali s diskriminací a šikanou v zaměstnání a ve škole.

Můj učitel mi řekl, že homosexualita je nemoc, načež jsem se ho zeptala, jak bych to měla léčit. Odpověděl, že se to léčit nedá, jedině zastřelením.
bisexuální dívka
věková kategorie 13 až 18 let

Ombudsmanka navrhuje hned několik zásadních změn týkajících se jak rodinného života, tak ochrany před obtěžováním a diskriminací nebo třeba i opatření ve vzdělávání o specifikách sexuálních minorit.

„Lidem s odlišnou sexuální orientací by měla být zajištěna stejná ochrana jako v jiných případech před nenávistí z důvodů rasových, etnických nebo náboženských. A také by měli mít možnost přiměřeného finančního odškodnění za způsobenou diskriminaci,“ požaduje Šabatová.

Kancelář ombudsmanky s doporučeními a výsledky průzkumu osloví například ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO), policejního prezidenta Jana Švejdara i Českou školní inspekci.