Tchaj-wan povolil sňatky homosexuálů. Jako první asijská země

Zpravodajka ČT Šámalová: Většina lidí na Tchaj-wanu sňatky homosexuálů nepodporuje (zdroj: ČT24)

Tchajwanský parlament schválil zákon povolující manželství osob stejného pohlaví. Tento ostrov se stal první zemí v Asii, která sňatky homosexuálů legalizovala. Před budovou parlamentu v Tchaj-peji se sešly stovky stoupenců posílení práv homosexuálních osob a čekaly na rozhodnutí poslanců. Ti debatovali o třech podobách zákona a vybrali tu nejliberálnější verzi.

Páry tvořené osobami stejného pohlaví budou mít plná manželská práva v oblastech, jako jsou daně, pojištění a péče o děti. Páry dostanou i omezenou možnost adopce dětí.

Tchajwanský ústavní soud v květnu 2017 stanovil, že základní zákon země umožňuje sňatky osob stejného pohlaví, a dal parlamentu dva roky na to, aby odpovídajícím způsobem upravil zákony země.

Legalizace sňatků osob stejného pohlaví se ale zkomplikovala loni na podzim, kdy se proti rovnosti sňatků bez ohledu na pohlaví postavili voliči v referendu. Vyslovili se pro to, aby manželství bylo definováno jako svazek muže a ženy.

V důsledku toho se země rozhodla neměnit dosavadní definici manželského svazku a k tomu přijala ještě zvláštní zákon týkající se manželství lidí stejného pohlaví, připomíná na svých internetových stránkách britská BBC.

Tchaj-wan se těší pověsti země s otevřenou společností, která je vstřícná vůči gayům a lesbám už od 90. let minulého století. Stane se 27. zemí na světě, která sňatky homosexuálů legalizuje.

  • Homosexuální sňatky na celostátní úrovni umožňuje ve světě 26 zemí, z toho 17 v Evropě. Většina těchto států umožňuje i adopci dětí homosexuálními páry.
  • Jako první umožnilo sňatky homosexuálních párů v roce 2001 Nizozemsko. Od té doby uzákonily homosexuální sňatky další evropské země: Belgie, Španělsko, Norsko, Švédsko, Portugalsko, Island, Dánsko, Francie, Británie (s výjimkou Severního Irska, které umožňuje registrované partnerství), Lucembursko, Irsko, Finsko, Německo, Malta a jako zatím poslední k nim od letošního ledna přibylo Rakousko.
  • Mimo Evropu sňatky osob stejného pohlaví na celostátní úrovni umožňují Argentina (v roce 2010 jako první latinskoamerická země), Brazílie, Kanada, Kolumbie, Nový Zéland, Uruguay, USA a Austrálie. Izrael uznává homosexuální sňatky, pokud je dotyční uzavřou v cizině.
  • V roce 2006 uzákonila homosexuální sňatky jako první a dosud jediná země Afriky Jihoafrická republika (JAR). V Africe má podle odhadů organizací na ochranu práv homosexuálů 34 zemí zákony, které zakazují či trestají homosexualitu.
  • I v jiných zemích mohou homosexuálové uzavírat sňatky, ale jen v některých částech, například v určitých státech Mexika.
  • Další země pak umožňují registrované partnerství osob stejného pohlaví. První z nich se v roce 1989 stalo Dánsko; ČR uzákonila registrované partnerství v červenci 2006. První postsovětskou zemí, která povolila alespoň registrované partnerství, se od roku 2016 stalo Estonsko.
  • Zdroj: ČTK