Ochranu manželství jako svazku muže a ženy vláda odmítla. Šanci mají sňatky pro všechny

Navrhovanou ústavní ochranu manželství jako svazku muže a ženy kabinet ANO a ČSSD ve sněmovně nepodpoří. Poslanci o ní přesto budou rozhodovat stejně jako o „konkurenčním“ návrhu, který naopak chce lidem stejného pohlaví uzavírání manželství povolit. Ten má nyní vyšší šanci na schválení. Vláda jednala také o vynětí velkoobchodů ze zákazu prodeje ve svátky nebo o výjimce pro některé školy z registru smluv.

Důvodem zamítnutí „ochrany manželství“ bylo podle podkladů to, že jiná poslanecká novela chce naopak umožnit manželství i lidem stejného pohlaví. Předchozí jednobarevná vláda ANO už tento návrh dříve podpořila.

K jakékoliv změně Listiny základních práv a svobod je třeba přistupovat zdrženlivě, napsali do předběžného stanoviska kabinetu vládní legislativci. Práva a svobody zakotvené v listině, která je součástí ústavního pořádku, by se podle nich neměly používat k blokování práv určitých skupin lidí. Obecná deklarace v listině by navíc cíle předkladatelů předlohy nenaplnila, dodali.

Brífink Andreje Babiše a Dana Ťoka po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Návrh ústavního zákona podepsalo více než 30 poslanců z řad KDU-ČSL, ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN v čele s lidovcem Markem Výborným. Cílem je podle nich doplnit ochranu rodiny o ochranu jednoho ze základních stavebních prvků úplné rodiny, za který pokládají manželství muže a ženy.

Autoři poukazují na historické zakotvení manželství jako trvalého svazku jednoho muže a jedné ženy zejména v evropském civilizačním okruhu. „Manželství muže a ženy má typicky potenciál naplnit všechny hlavní funkce rodiny,“ stojí v důvodové zprávě.

Předloha by měla podle autorů ale také zabránit „neuváženým legislativním či výkladovým experimentům, které by se jinak potencionálně mohly podústavní právní úpravy manželství dotknout“. Nynější definici manželství je třeba podle nich chránit před „ohrožením ze strany snah o její zpochybnění či přetvoření“.

Jiný návrh chce manželství pro všechny

Ústavní předlohu dostali zákonodárci jen dva dny po tom, co jiná skupina 46 poslanců ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN navrhla, aby manželství mohli uzavírat i lidé stejného pohlaví. Podle jejich novely občanského zákoníku by měli stejná práva a povinnosti, jako mají v manželství žena a muž. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut zaniklo.

O obou předlohách rozhodne parlament. Zatímco k uzákonění manželství homosexuálů by v obou komorách stačila prostá většina hlasů, pro ústavní ochranu manželství jako svazku muže a ženy by se musela vyslovit třípětinová většina. Výborný už dříve zdůraznil, že jeho návrh není namířen proti žádné skupině obyvatel.

V minulém volebním období byl ve sněmovně návrh, který by registrované partnerce nebo partnerovi umožnil adopci dítěte jeho protějšku. Kritici tehdy varovali před dalším rozšiřováním práv homosexuálních lidí, zastánci poukazovali na zájmy dětí. Předlohu, za kterou také stála poslankyně ANO Radka Maxová, sněmovna rozjednala v úvodním kole. Do konce volebního období o ní nerozhodla.

K výjimce pro velkoobchody se vláda staví neutrálně

Kabinet jednal také o předloze poslanců ANO a opoziční ODS, kteří navrhují, aby se na velkoobchody nevztahovala pravidla o omezení prodejní doby. Vláda k ní zaujala neutrální postoj, poslanci se jí začnou zabývat až po prázdninách.

Zákaz prodeje o vybraných svátcích se nyní vztahuje vedle maloobchodu i na velkoobchody s plochou nad 200 metrů čtverečních. Předkladatelé argumentují mimo jiné tím, že uzavření velkoobchodů ohrožuje zásobování těch provozoven, které můžou mít o stanovených svátcích otevřeno. Jde například o restaurace, které potřebují dodávky čerstvých nebo rychle se kazících potravin každý den.

Ministerstvo práce uvedlo, že nevidí důvod k výjimce pro všechny velkoobchody. Pokud má změna umožnit zásobování rychle se kazícím zbožím, očekával by resort, že se výjimka bude vztahovat pouze na velkoobchody s tímto zbožím. Ne ale třeba na velkoobchody s nepotravinářským zbožím.

Ministerstvo průmyslu zase upozornilo na problém s kontrolní činností. Existují totiž velkoobchody, kde můžou nakupovat podnikatelé i občané. Ministerstvo vnitra uvedlo, že zákon zatím funguje jen krátce, a tak lze jeho dopady těžko hodnotit. Návrh naopak podpořila Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

Vláda navíc upozornila na to, že v současné době je u Ústavního soudu návrh skupiny senátorů na zrušení celého zákona. Jedním z jejich argumentů je nerovnost mezi různými podnikateli a jejich zaměstnanci, neboť se vztahuje pouze na prodej v maloobchodě a ve velkoobchodě, nikoli však například na služby, a zároveň se omezení týká jen prodejen s plochou nad 200 metrů čtverečních. Letos v lednu poslanci návrh na zrušení zákona zamítli.

Záporně se vláda postavila k návrhu poslanců ODS v čele s Václavem Klausem mladším, aby některé školy nemusely zveřejňovat smlouvy v internetovém registru. Podle vlády by výjimka pro část škol vedla k bezdůvodné nerovnosti, když jiné školy, ale i veřejné knihovny, muzea, galerie nebo divadla by smlouvy musely zveřejňovat i nadále.

Vláda řešila i přesun nádraží v Brně

Vláda také vzala na vědomí rozhodnutí ministerstva dopravy o tom, že nové vlakové nádraží v Brně za desítky miliard korun vznikne v odsunuté poloze u řeky Svratky. Nepočítá ale s podzemní železnicí, kterou přitom Brno stanovilo jako podmínku pro nádraží dále od centra. Primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) řekl, že tzv. diametr je nutný a Babišova vláda jde rozhodnutím proti lidem. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) zároveň pověřil ministra dopravy Dana Ťoka, aby do konce prázdnin připravil detailní rozbor financování přesunu nádraží. Babiš řekl, že o investici za více než 40 miliard korun chce mít přehled.