Skupina poslanců odmítá sňatky pro homosexuály. Svazek muže a ženy chce chránit ústavně

Do českého ústavního pořádku by se mohla dostat ochrana manželství jako svazku muže a ženy. Skupina 37 poslanců z KDU-ČSL, hnutí ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN v čele s lidovcem Markem Výborným navrhuje doplnění listiny práv a svobod. Reaguje tak na snahy o uzákonění manželství pro osoby stejného pohlaví.

Cílem návrhu ústavního zákona je podle předkladatelů doplnit ochranu rodiny o ochranu jednoho ze základních stavebních prvků úplné rodiny, za který pokládají manželství muže a ženy.

Autoři poukazují na historické zakotvení manželství jako v zásadě trvalého svazku jednoho muže a jedné ženy zejména v evropském civilizačním okruhu. „Manželství muže a ženy má typicky potenciál naplnit všechny hlavní funkce rodiny,“ stojí v důvodové zprávě.

Předloha by měla podle autorů ale také zabránit „neuváženým legislativním či výkladovým experimentům, které by se jinak potencionálně mohly podústavní právní úpravy manželství dotknout“.

Nynější definici manželství je třeba podle skupiny poslanců chránit před „ohrožením ze strany snah o její zpochybnění či přetvoření“.

Jiná skupina poslanců chce manželství pro osoby stejného pohlaví

Ústavní předlohu dostali zákonodárci dva dny potom, co jiná skupina 46 poslanců ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN navrhla, aby manželství mohli uzavírat také lidé stejného pohlaví.

Podle jejich novely občanského zákoníku by měli stejná práva a povinnosti, jako mají v manželství žena a muž. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut zaniklo.

Obě předlohy dostala k posouzení vláda, rozhodne o nich parlament. Zatímco k uzákonění manželství homosexuálů by v obou komorách stačila prostá většina hlasů, pro ústavní ochranu manželství jako svazku muže a ženy by se musela vyslovit třípětinová většina.

Vydáno pod