Odstoupil metropolita Kryštof, hlava českého pravoslaví

Olomouc – Metropolita Kryštof, nejvyšší zástupce pravoslavné církve v Česku, rezignoval na svou funkci. Podle tiskového tajemníka olomoucko-brněnské pravoslavné eparchie Romana Jurigy své rozhodnutí zdůvodňuje potřebou zachovat jednotu církve. Arcibiskup pražský a metropolita Česka a Slovenska Kryštof čelil v těchto dnech tvrzením, že porušil mnišský slib. Podezření ale odmítal a již dříve uvedl, že připravuje právní kroky k očištění jména.

O tom, že metropolita Kryštof má údajně několik milenek a s nimi děti, informovala televize Nova. V obžalobě se podle Novy píše, že vedl milenecký vztah s ženou jednoho z farářů sedm let. A není to prý jediná žena, se kterou zhřešil. S dalšími má i děti, celkem jich prý může být až deset. Arcibiskup Kryštof uvedl, že má dvě dcery, Kateřinu a Zuzanu, ale to bylo podle něj ještě předtím, než složil slib mnišství. Domnívá se, že obvinění souvisí s tím, že pravoslavná církev má v rámci církevních restitucí dostat jednu miliardu korun.

Zda metropolita na dnešním zasedání posvátného synodu tvrzení vyvrátil, není zatím jasné. „ V tomto směru se diskuse neodvíjela. Objevovaly se velmi silné hlasy pro a proti a situace si vyžádala jeho rezignaci,“ doplnil Juriga s tím, že během dne by snad zástupci posvátného synodu měli sdělit, k čemu na zasedání došli. Řízením pravoslavné církve byl podle Jurigy dočasně pověřen olomoucko-brněnský arcibiskup Simeon.

Otázkou kolem nařčení o porušení mnišského slibu se posvátný synod zabýval již na začátku dubna. Podle tehdejšího prohlášení církve se prokázalo, že se stížnost od jedné z žen ohledně sexuálního poměru s metropolitou „absolutně nezakládá na pravdivých faktech“ a nebyly předloženy žádné průkazné důkazy. Neobstála prý ani druhá žaloba představitelů a zástupců náboženské církevní obce v Teplicích a Bílině.

Kryštof opouští čelo církve po sedmi letech

V čele české a slovenské pravoslavné církve stál šedesátiletý metropolita Kryštof sedm let; v roce 2000 nahradil metropolitu Doroteje a stal se arcibiskupem pražským a českých zemí; v květnu 2006 byl po úmrtí prešovského vladyky Nikolaje zvolen hlavou pravoslavné církve českých zemí a na Slovensku.

K pravoslavné církvi se v České republice při předloňském sčítání lidu přihlásilo 20 500 věřících. Sama církev uvádí, že se k ní hlásí zhruba 100 000 Čechů a Slováků a mezi pravoslavné podle ní patří zhruba 180 000 cizinců, kteří v obou zemích žijí nebo pracují. Celosvětově se k pravoslaví hlásí nejvíce křesťanů po církvi římskokatolické. Podle odhadů je to 225 až 300 milionů lidí, jde zejména o obyvatele Řecka, Ruska a dalších slovanských zemí.