Obyvatele Českého Krumlova zaskočilo zdražení. V zónách placeného stání bude cena pro rezidenty výrazně vyšší

Obyvatele Českého Krumlova zaskočilo zdražení. V zónách placeného stání bude cena pro rezidenty výrazně vyšší (zdroj: ČT24)

Obyvatele Českého Krumlova pobouřilo rozhodnutí radnice. Město od příštího roku skokově zdraží parkovací karty. Rezidenti zaplatí třikrát víc než letos. Krumlov potřebuje snížit výpadek příjmů. Místní tvrdí, že tím bere peníze lidem v těžké době.

Obyvatele Českého Krumlova zaskočilo rozhodnutí radnice – v zónách placeného stání bude cena pro rezidenty výrazně vyšší. Například lidé, kteří bydlí v Plešivecké ulici, zaplatí od příštího roku za parkovací kartu trojnásobek. Zatímco dosud tak platili lidé 365 korun ročně, nově by měli už 1200.  

„Myslím si, že to je hodně. Když už to chtělo město zvedat, tak si myslím, že to měli zvedat postupně,“ říká obyvatel Plešivecké ulice a majitel pensionu Ivo Hammerlindl, který s manželkou vlastní dvě auta a nebydlí ani v centru města.

Parkovací karty město nezdražovalo od roku 2004. Teď to ale vzalo skokem. I abonenti zaplatí navíc skoro 2,5 tisíce. „Velmi jsme zvažovali, kam po těch 18 letech můžeme jít. Podívali jsme se na okolní města a zjistili jsme, že jsme úplně nejníže,“ vysvětluje místostarosta Českého Krumlova Josef Hermann (KDU–ČSL).

Parkování v Českém Krumlově
Zdroj: ČT24

Srovnali tak ceny s Prachaticemi, Jindřichovým Hradcem, kde se platí 1300 korun, a Kutnou Horou (1200 korun). Krumlov je ale jiný. Podle majitele penzionu jsou ceny diskriminační.

„Proč mám já 1200 korun za každé auto pro mě a manželku a někdo, kdo bydlí o sto dvě stě tři sta metrů jinde, nemusí platit ani korunu?“ nerozumí Hammerlindl.

Poplatky jsou přiměřené, říká místostarosta

Město potřebuje snížit výpadek daňových příjmů, přijde totiž o padesát milionů. Zdražením chce zároveň regulovat počet žádostí. „Máme asi 550 rozdaných karet, parkovacích míst je ale méně než těch 550,“ dodává Hermann.

Obyvatelka Plešiveckého náměstí Romana Bédiová si kartu už nekoupí. „Říkali jsme si, že nevíme, kde budeme parkovat, přijde nám to opravdu nefér. Je to obrovský nárůst,“ vysvětluje. „Pořád si myslíme, že ceny, poplatky jsou přiměřené,“ tvrdí však místostarosta Hermann.

Město tak může navíc získat půl milionu korun. Podle místních však hrozí, že spíš ztratí důvěru lidí.