Novým prezidentem Svazu průmyslu a dopravy je Jan Rafaj

Valná hromada Svazu průmyslu a dopravy ČR v úterý zvolila novým prezidentem na období 2023 až 2027 dosavadního viceprezidenta Jana Rafaje. Ve funkci vystřídá Jaroslava Hanáka, který v čele svazu skončí po dvanácti letech. Nový prezident Rafaj byl zvolen ve druhém kole 60 procenty hlasů. Porazil bývalého premiéra Mirka Topolánka.

Česko podle nového prezidenta svazu nečeká jednoduché období, protože se musí vypořádat se stavem veřejných financí. „Je tam celá řada opatření, která jdou proti firmám, a vláda nám do dnešního dne není schopná na některé otázky odpovědět. Proto jsme již na tripartitě vyzvali k dalším jednáním a věříme, že budeme úspěšní. Chceme také bojovat za naše zaměstnance, protože opravdu není důvod, abychom nabourávali sociální dialog kvůli jedné miliardě, kterou by stát mohl vybrat,“ uvedl Rafaj.

Rafaj mezi svými prioritami označil prosazování českých produktů, vypořádání se s Green Dealem tak, aby nepoškodil české firmy, zavádění digitalizace, podporu trhu práce a budování infrastruktury.

Podle Hanáka, který se rozhodl již znovu nekandidovat, čeká nové představenstvo svazu s ohledem na stav veřejných financí a nedořešenou energetickou krizi náročné období. „Všechno budou muset směřovat k tomu, aby věděli, kam přesně mají svaz i samotný průmysl vést, jak zajistit co největší předvídatelnost a jak udělat potřebnou reformu ekonomiky na vyšší přidanou hodnotu. Věřím, že to společně se současným kvalitním sekretariátem zvládnou,“ dodal Hanák. 

Rafaj vede největšího poskytovatele nájemních bytů v Česku

Viceprezidenty svazu byli v úterý zvoleni Daniel Beneš (ČEZ), František Chaloupecký (Dostav), Milena Jabůrková (IBM), Martin Jahn (Škoda Auto), Kateřina Kupková (Lenzing Biocel Paskov) a Radek Špicar (BusinessEurope).

V představenstvu zasednou ještě Jiří Holoubek (Elektrotechnická asociace ČR), Tomáš Kolář (Linet), Eduard Palíšek (Siemens), Jan Rýdl (TOS Warnsdorf), Daniel Urban (Ocelářská unie), Tomasz Wiatrak (Orlen Unipetrol), Martin Wichterle (Wikov) a Bohdan Wojnar (Škoda Auto).

V dozorčí radě pak do roku 2027 zasednou Ernest Išvánfy (ASICR), Zdeněk Musil (Euro Waste), Roman Schiffer (OEZ), Ivan Souček (Svaz chemického průmyslu) a Richard Vidlička (ČSZE).

Šestačtyřicetiletý Rafaj je ředitelem společnosti Heimstaden, největšího poskytovatele nájemního bydlení v Česku, převážně v Moravskoslezském kraji. Firma vlastní bývalé byty OKD. Rafaj je také místopředsedou dozorčí rady těžební společnosti OKD a členem statutárních orgánů řady dalších společností.

  • V dubnu 2011 valná hromada Svazu průmyslu a dopravy ČR zvolila Rafaje viceprezidentem pro energetiku, pro životní prostředí a oblast evropských regulací. Nyní se stal prezidentem svazu, ve funkci nahradil Jaroslava Hanáka, který jej vedl 12 let.
  • Je generálním ředitelem české pobočky společnosti Heimstaden, největšího poskytovatele nájemního bydlení v Česku, převážně v Moravskoslezském kraji. Je také místopředsedou dozorčí rady těžební společnosti OKD a členem statutární orgánů dalších společností.
  • Byl už generálním ředitelem společnosti Residomo (dříve RPG Byty), která v Moravskoslezském kraji vlastní více než 42 500 bytů, převážně po OKD. V roce 2020 společnost koupila švédská Heimstaden Bostad a přejmenovala ji na Heimstaden Czech.
  • V minulosti působil také jako člen představenstva a personální ředitel hutní firmy ArcelorMittal Ostrava. U firmy působil zhruba dvanáct let, byl i generálním ředitelem ArcelorMittal Energy Ostrava. Předtím pracoval například jako personální ředitel frýdecko-místecké společnosti Válcovny plechu.
  • Narodil se 4. března 1977. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, později získal titul MBA na Prague International Business School.

Svaz průmyslu a dopravy ČR, který je nestátní dobrovolnou nepolitickou organizací, reprezentuje jedenáct tisíc firem s více než 1,3 milionu zaměstnanců. Jeho cílem je hájit a prosazovat jejich zájmy v evropských a mezinárodních organizacích. Snaží se také ovlivňovat hospodářskou a sociální politiku vlády s cílem vytvářet podmínky vhodné pro rozvoj podnikání v Česku.