Novým členem Rady Ústavu pro studium totalitních režimů se stal Jan Zahradníček

Praha - Novým členem Rady Ústavu pro studium totalitních režimů se stal bývalý lidovecký senátor Jan Zahradníček. Při hlasování v Senátu získal více hlasů než Helena Klímová. Rada je nyní pouze šestičlenná. Chybějící hlas získá po volbě nástupce bývalého ministra životního prostředí Ivana Dejmala, který počátkem února zemřel.

Senátoři dnes vybírali člena rady na základě nominací od odbojářských spolků nebo sdružení a institucí, které se zabývají historií, vzděláváním a lidskými právy. Zahradníčka nominovala Společnost F. X. Šaldy, Klímovou Židovské muzeum.
 
O novém členovi rady už Senát rozhodoval ve středu. Žádný ze třinácti kandidátů ale nezískal v prvním volebním kole nadpoloviční většinu hlasů. Podobná situace nastala i v prosinci loňského roku. Do druhého kola postoupil Jan Zahradníček a ředitel Liberálně-konzervativní akademie CEVRO Ladislav Mrkla. Ani jeden ale nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů.
 
Bývalý brněnský senátor byl členem obou komor parlamentu. Ve sněmovně vedl klub poslanců někdejší Křesťanskodemokratické strany, s níž se rozešel pro nesouhlas se způsobem její integrace s ODS. Do Senátu by zvolen při jeho naplňování v roce 1996 už v prvním volebním kole, o šest let později ale svůj mandát neobhájil.