NBÚ potrestal prezidentskou kancelář kvůli utajovaným žádostem o abolice z éry Zemana

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) nepravomocně potrestal prezidentskou kancelář za neoprávněné utajení žádostí o abolice z éry Miloše Zemana. ČT to řekl mluvčí NBÚ Jaromír Kadlec, obsah rozhodnutí ale neupřesnil. Verdikt nekomentoval ani Pražský hrad. Případ se týká dopisů, kterými měl bývalý prezident Miloš Zeman požádat premiéra o spolupodpis k abolici u dvou kauz týkajících se jeho spolupracovníků. Hradu hrozila pokuta až 300 tisíc korun, úřad neprozradil, jaký trest uložil.

„NBÚ po provedeném řízení vydal rozhodnutí, kterým shledal Kancelář prezidenta republiky vinnou ze spáchání přestupku. Toto rozhodnutí není pravomocné, je proti němu možné podat opravný prostředek,“ uvedl mluvčí Kadlec. „Do doby nabytí právní moci nelze další informace o rozhodnutí zveřejnit,“ doplnil na dotaz, jaký trest úřad uložil. Sáhnout mohl k pokutě až 300 tisíc korun.

Prezidentská kancelář podle úřadu neoprávněně utajila dva dokumenty, ve kterých bývalý prezident Miloš Zeman požádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis k abolici. „S ohledem na skutečnost, že předmětné správní řízení nebylo doposud pravomocně ukončeno, není možné se ve věci vyjadřovat,“ reagoval na dotazy ČT ředitel odboru komunikace Hradu Vít Kolář. Nekomentoval tak, zda se prezidentská kancelář proti rozhodnutí odvolá.

Zeman chtěl podle Deníku N zastavit prověřování úniku tajných informací z BIS a okolností skartace zprávy o výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Fiala údajně jeho žádost odmítl, veřejně to nekomentoval. Zeman popřel, že by chtěl abolici udělit. Prezidentská kancelář ale v odpovědi podle informačního zákona pro ČT přiznala, že eviduje dva dokumenty se žádostmi o spolupodpis k abolici.

NBÚ se zabýval i podezřením na spáchání přestupku kvůli ohrožení tajných informací v souvislosti se skartací vrbětické zprávy. Podnět dali úřadu policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. „Věc byla (…) odložena, neboť po vyhodnocení skutečností zjištěných na základě provedených úkonů nebyl shledán důvod pro zahájení řízení o přestupku nebo pro předání věci,“ popsal výsledek prověřování mluvčí úřadu Kadlec.