Nad Českem bude bouřit až do neděle, letní teploty příští týden zamíří ke třicítce

Meteorologové varují před silnými bouřkami doprovázenými přívalovým deštěm a kroupami, které hrozí pro celou republiku – a zejména její západní část – až do středečního večera. Hřmít a blýskat se ale má nad českým územím až do neděle, to vše při letních teplotách kolem pětadvaceti stupňů. Prázdninový ráz počasí neopustí ani v novém týdnu, kdy by se rtuť teploměru mohla vyšplhat až ke třicítce.

První bouřky se nad českým územím objevily už ve středu ráno, kdy se do příhraničních oblastí Moravskoslezského a Zlínského kraje bouře přesunuly ze slovenského Pováží. Během dopoledne se pak objevily lokální bouře na Chebsku i v pásu mezi Českým Švýcarskem a Podkrkonoším.

Český hydrometeorologický ústav původně varoval před tím, že se středeční bouřky mají tvořit nad celým územím s výjimkou západního pásu od Karlových Varů po České Budějovice; už dopoledne ale výstrahu aktualizoval – a nejsilnější bouřky hrozí právě západnímu území republiky. Před tím ostatně varoval ve vysílání ČT už meteorolog Vladimír Piskala.

Bouřný západ Čech

Aktuální středeční výstraha ČHMÚ tak celou republiku varuje před místy silnými bouřkami, které mohou doprovázet kroupy, nárazový vítr a přívalové deště se srážkovými úhrny kolem třiceti až pětatřiceti litrů na každý čtvereční metr.

„Později večer budou bouřky spíš slábnout, v noci čekáme na řadě míst polojasno až skoro jasno. Nad ránem bude pršet už jen ojediněle,“ doplnil ve vysílání ČT24 meteorolog Piskala.

Středečním večerem ale bouřky Česko rozhodně neopustí; během čtvrtka by naopak měly být ještě silnější, „a to především na jihozápadě Čech, ale i na jihu Moravy, kde by během nejsilnějších bouřek mohlo napršet i padesát nebo pětapadesát litrů na každý metr čtvereční,“ upozornil meteorolog.

Stejně hovoří i výstraha ČHMÚ; před velmi silnými bouřkami s přívaly deště a kroupami, které se mají tvořit od čtvrtečního poledne, varuje celý Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj a také západní okresy Ústeckého a Středočeského kraje.

„Bouřková činnost bude v noci na pátek jen částečně slábnout a silné bouřky se místy budou tvořit v jihozápadní polovině území také během pátku 25. května. V pátek večer a v noci na sobotu budou bouřky slábnout,“ doplňují meteorologové.

Meteorologická výstraha pro čtvrtek
Zdroj: ČT24
Pravděpodobnost bouřek
Zdroj: ČT24
Předpověď počasí pro víkend
Zdroj: ČT24

V novém týdnu zamíří rtuť k tropickým teplotám

Teploty se přitom mají celou dobu držet mezi 22 a 26 stupni, pouze v bouřkách na západě se v pátek mohou propadnout k dvaceti stupňům. Půjde ale jen o krátkodobý propad. Ojedinělé srážky nebo bouřky se sice mohou tvořit i během víkendu, meteorologové ale počítají se skoro jasnou oblohou a teplotami mezi 22 a 26, respektive 23 a 27 stupni Celsia.

„Neděle nabídne už většinou jasno nebo skoro jasno, počasí se bude kazit spíš jen ojediněle,“ doplňuje Piskala a upozorňuje, že podle numerických modelů se tyto nadprůměrné, o pět a šest stupňů vyšší teploty mají týkat prakticky celé Evropy, kde bude počasí ovlivňovat stabilní tlaková výše nad Skandinávií, kvůli které bude do Česka dál proudit teplý vzduch od jihu.

Letní teploty se tak v novém týdnu mohou změnit až na teploty tropické, a zatímco v neděli se mají průměrně pohybovat kolem pětadvaceti, v půlce nového týdne mohou – zejména v Polabí a na jihu Moravy – zamířit až k tropické třicítce. „Na tomto vývoji, který je ještě poměrně daleko, se shodují modely všechny až do začátku června,“ doplnil meteorolog.

Předpověď počasí pro následujících sedm dní
Zdroj: ČT24