Na technoparty na Benešovsku stále zůstává asi 500 lidí

Technoparty u Hlaváčkovy Lhoty na Benešovsku pokračuje i v neděli večer. Stále hraje třetina z původních 12 hudebních systémů. Podle večerních odhadů policie zde po 20:00 zůstává asi 500 lidí, původní hrubé odhady hovořily o třech stovkách, ráno jich bylo na 900, řekla policejní mluvčí Lucie Nováková. Původně měla technoparty skončit v neděli v poledne, v tu dobu skutečně část hudebních systémů utichla.

„Někteří již odjeli a další se k odjezdu chystají. Hudební produkce částečně stále trvá. Očekáváme, že bude postupně docházet k odpojování a rozebírání hudebních systémů,“ řekla Nováková. „Policisté stále důsledně kontrolují odjíždějící návštěvníky s cílem zabránit v jízdě řidičům pod vlivem alkoholu nebo návykových látek. Řidiči mají možnost se před odjezdem podrobit preventivní dechové zkoušce,“ dodala.

Na akci dohlížejí desítky policistů pořádkové jednotky, na místě je cizinecká policie, dopravní a pořádková policie a v pohotovosti jsou také psovodi se služebními psy. „Během dnešního dne policisté zkontrolovali 470 osob pohybujících se v místě konání akce a 485 vozidel, 270 řidičů bylo podrobeno dechové zkoušce, z toho šest usedlo za volant pod vlivem alkoholu,“ uvedla v neděli Nováková.

Celkem 95 řidičů policisté otestovali na přítomnost omamných a psychotropních látek, z čehož byl jeden pozitivní. Policisté řešili i 14 přestupků v dopravě. Na žádost účastníků technoparty policisté provedli 300 preventivních dechových zkoušek a čtyři preventivní testy na přítomnost omamných a psychotropních látek. 

Po sporech s místními obyvateli má akce skončit dříve

Česká televize v neděli uvedla, že technoparty se rozšířila i na okolní pozemky, jejichž majitelé s užitím pro technoparty nesouhlasili. Podle televize je možné, že vlastníci okolních pozemků budou požadovat náhradu škody. Technoparty měla podle ČT původně trvat až do pondělí, kvůli sporům s místními obyvateli ale skončí již v neděli. „Ruší to samozřejmě občany, není to nic milého. Nevěděli jsme o této akci dopředu, nikdo nás neupozornil, že by něco takového tady mělo proběhnout,“ řekla pro Českou televizi Lenka Sladkovská, starostka obce Ješetice, pod kterou Hlaváčkova Lhota spadá.

Příznivci techna přijeli na louku u Hlaváčkovy Lhoty v pátek večer. Policie v tento den původně hlídala louku v Blažimi na Benešovsku, kde se technoparty konala loni. Blažim se nachází zhruba 30 kilometrů od Hlaváčkovy Lhoty, kam se technaři nakonec skutečně sjeli. Podle Novákové do Blažimi nikdo nepřijel.