Na samosběr jahod zbývá už jen pár dní. Jejich kvalita se kvůli dešti zhoršila

Sezona samosběrů jahod se pro letošek blíží ke konci. Jejich kvalitu v posledních dnech poznamenalo počasí, důsledkem dešťů nebo krupobití začaly jahody na plantážích hnít. Vyplývá to z výpovědí majitelů samosběrů, které Česká televize oslovila. Někde mají lidé na natrhání jahod ještě pár dní, kvůli zhoršené kvalitě je mohou mít za nižší cenu.

„Sklizeň bude trvat již jen pár dní. Kvalita jahod už není taková, jaká by měla být,“ říká majitel východočeské Farmy Drahoš Pavel Drahoš, přičemž dodává, že na horší kvalitě jahod se jednoznačně podílelo deštivé počasí. „Jahody jsou plné vody – jsou tedy měkké. Musí se hned zpracovat, nejsou určené k tomu, aby se pak dva dny skladovaly v lednici,“ popisuje i majitel Farmy Vraňany Milan Hanč.

Konec sezony během několika příštích dnů přitom avizují všechny oslovené samosběry. Některé se už pro veřejnost dokonce uzavřely. „S jahodami jsme skončili včera. Po deštích a bouřkách to začalo hnít,“ vysvětluje majitel společnosti Jahody Stebno Milan Pěnička.

„Jahody byly horkým počasím dost nazrálé,“ konstatuje také majitel Farmy Vraňany Hanč a vysvětluje, že i to je faktor, kvůli kterému pak po deštích začaly jahody hnít. Problém se zhoršenou kvalitou jahod má i Jahodárna Olomouc-Slavonín. „S kvalitou jahod máme problém, ale kvůli suchu. U nás nepršelo,“ komentuje majitel společnosti Jan Dostál.

Mnozí majitelé plantáží také pozorují pokles zájmu ze strany zákazníků. „Po deštích už na samosběry chodí málo lidí,“ popisuje jednatel firmy Vaklima, která provozuje samosběr Jahody z Holešova, Jaroslav Valenta. „Na plantážích je i bláto, spoustu lidí si jahody radši koupí, než samo natrhá,“ uvádí možný důvod majitel Jahodárny Sedlčánky Jiří Sixta.

Někteří prodejci zlevňují

Letošní rok se v začátku samosběrů jahod pohybovala cena v rozmezí 50 až 120 korun za kilo v závislosti na regionu. Několik majitelů samosběrů kvůli horší kvalitě jahod aktuálně nabízí takzvané dosběry, u kterých může cena až trojnásobně klesnout. „Už to jsou spíše paběrky, dosběr. Z toho důvodu jsme šli s cenou dolů, nemůžeme si za tuto jahodu říct stejné peníze, které jsme si říkali ze začátku,“ objasňuje majitel Jahodárny Sedlčánky Jiří Sixta a dodává, že z původních 64 korun teď lidé mohou jahody natrhat za 20 korun.

Většina oslovených prodejců jahod ale o zlevňování neuvažuje. „Za nízké ceny by jahody nemělo cenu sklízet, šli bychom hluboko pod náklady,“ vysvětluje majitel Farmy Vraňany Milan Hanč.