Na Pardubicku se začal stavět silniční obchvat Chvaletic

Pardubice - Ve Chvaleticích na Pardubicku dnes slavnostně začala výstavba silničního obchvatu města. Stavba by měla vyjít na 200 milionů korun. Další města v regionu ale na obchvat čekají marně, třeba i několik let. Na Pardubicku mezi ně patří například Chrudim.

Chvaletickou silnici financuje Krajský úřad v Pardubicích. Je totiž zřizovatelem silnic druhých a třetích tříd, do kterých ta chvaletická přináleží. 85 procent nákladů kraji poskytly evropské fondy.

Naproti tomu silnice v Chrudimi patří do komunikací první třídy, spravuje je tudíž stát a ten rozhoduje o případných rekonstrukcích a financování. Obchvat Chrudimi plánuje na rok 2010 až 2015. Do té doby budou auta projíždět středem obce.

Původně se mělo začít stavět už v příštím roce, ale radnice opět obdržela zprávu, že se výstavba odkládá. Jenže s tím se chrudimské zastupitelstvo nehodlá smířit. Starosta Chrudimi Jan Čechovský, který považuje současnou dopravní situaci ve svém městě za katastrofu, bude zítra jednat s ministrem dopravy Alešem Hřebíčkem. A věří tomu, že se najde dohoda schůdná pro obě strany.