Na mnoha místech spojili volby s referendem. V Brně hlasovalo o nádraží málo lidí

V deseti městech a obcích spojili volby i s referendy. S napětím se čekalo na Brno. Referendum o umístění hlavního nádraží je ale neplatné, protože přišlo málo lidí. Například v Protivanově na Olomoucku naopak občané v referendu souhlasili se stavbou nových větrných elektráren. Obyvatelé dvou obcí u Roudnice nad Labem pak odmítli těžbu štěrkopísku.

Jihomoravský kraj

Referendum o umístění hlavního nádraží v Brně není platné. K urnám dorazilo 73 156 lidí, což je pouze 23,83 procenta oprávněných voličů. K platnosti hlasování je ale ze zákona potřeba 35 procent. Z lidí, kteří k referendu přišli, se nicméně  80,94 procenta vyjádřilo pro modernizaci železničního uzlu při Nádražní ulici v centru Brna a 67,89 procenta pro otevřené návrhové soutěže. Většinově tedy podpořili stanoviska iniciátorů referenda, kteří dlouhodobě nesouhlasí s odsunem nádraží dále od centra.

Neplatné je i referendum v Břeclavi, kde přišlo jen 26 procent lidí. Cílem hlasování bylo zavázat vedení města, aby zabránilo stavbě velkoprodejen a nákupních center v blízkosti třídy 1. máje a na ulici Národních hrdinů do doby zprůjezdnění plánovaného obchvatu města.

Olomoucký kraj

V městysu Protivanov lidé rozhodovali o rozšíření stávajícího větrného parku o dalších pět elektráren. Z 820 voličů se referenda zúčastnilo 396, což je 48,29 procenta obyvatel. 225 z nich se stavbou souhlasilo. Proti bylo 155 voličů. Informaci ČT potvrdil předseda volební komise u referenda v Protivanově František Kolář. Aby bylo referendum platné, byla potřeba účast 35 procent voličů.

Plzeňský kraj

Platné je i referendum v obci Trnová na Plzeňsku, kde lidé hlasovali o odstranění chátrající vily číslo popisné 290. Referenda se zúčastnilo 310 z 721 oprávněných voličů, tedy 43 procent obyvatel. Pro odstranění budovy bylo 68,11 procenta občanů. Informaci ČT sdělil předseda komise pro místní referendum Jiří Dolejš. 

V Losiné na Plzeňsku zase lidé rozhodli, že má obec bránit výstavbě betonárky. V referendu hlasovalo 563 voličů z celkových 1039. Platných hlasů bylo 549, pro ANO se vyslovilo 343 voličů. Pro NE hlasovalo 206.

Platné je i poslední referendum, které proběhlo na Plzeňsku. V obci Starý Plzenec lidé odmítli supermarket, o který usiloval řetězec Penny Market. Obec tedy musí podniknout takové kroky, aby výstavbě zabránila. Referenda se zúčastnilo 52,63 procenta oprávněných voličů. Pro ANO se vyslovilo 29,12 procenta, proti hlasovalo 929 voličů. Informace ČT poskytl tajemník městského úřadu Radek Hroch.

Ústecký kraj

Obyvatelé dvou obcí nedaleko Roudnice nad Labem v referendu odmítli těžbu štěrkopísku, které by musel ustoupit les. V Kyškovicích byli proti těžbě všichni účastníci referenda, kteří odevzdali platné hlasovací lístky. Proti se vyslovilo 178 občanů obce. Ve Vědomicích dorazilo k urnám 492 z 687 oprávněných voličů. 70,6 procenta z nich se vyslovilo proti těžbě.  

Středočeský kraj

V Úvalech by se díky referendu mohlo obnovit místní koupaliště. Obyvatelé středočeské obce si to odhlasovali, i když by obec jinak peníze na opravu mohla využít jinak. K hlasování přišlo přes 50 procent voličů a výsledek je závazný. Pro obnovu koupaliště se vyjádřilo 75 procent hlasujících.

Referendum v Říčanech je těsně neplatné. Chyběla účast 173 lidí. K volbám dorazilo 33,6 procenta občanů. Téměř 90 procent zúčastněných přitom zaškrtlo variantu ANO a vyjádřili tak přání, aby se obec v příštích 14 letech nerozrostla nad 20 tisíc obyvatel. Kvůli nízké účasti ale další růst obce nic neomezuje.

Kraj Vysočina

Platné není ani referendum, které proběhlo v Jihlavě a týkalo se zvažované stavby spalovny a třídění komunálního odpadu. Zúčastnilo se ho 9821 lidí, tedy 24,75 procenta oprávněných osob. Aby bylo hlasování platné, muselo by jich přijít alespoň 35 procent. 

Zlínský kraj

Naopak referendum o prodeji biocentra v Podolí na Uherskohradišťsku je platné a závazné. Ve všelidovém hlasování se totiž vyslovilo 386 z 675 oprávněných voličů. Drtivá většina z nich jejich prodej odmítla a pozemky tak zůstanou ve vlastnictví obce. Předání výsledků referenda vedení obce bylo podle předsedy komise Lukáše Oswalda bouřlivé, nechtělo jej přijmout. Starosta ale v pátek uvedl, že výsledky bude respektovat.