Na diskotéce ve Slušovicích se v tlačenici zranilo osm lidí, z toho pět vážně

Události: Na diskotéce ve Slušovicích se v tlačenici zranilo osm lidí (zdroj: ČT24)

Oslava Halloweenu na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku skončila v noci na neděli tlačenicí návštěvníků u vchodu a zraněním osmi mladých lidí. Pět z nich je hospitalizováno, přičemž dva pacienti skončili na jednotce intenzivní péče dětského oddělení. Věk zraněných se pohybuje od patnácti do dvaceti let, řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Jakub Omelka. Policie zahájila trestní řízení pro podezření z těžkého ublížení na zdraví.

Policejní mluvčí Monika Kozumplíková sdělila, že tlačenice vznikla v sobotu před půlnocí na schodišti před vstupem na diskotéku. Kvůli vysokému počtu návštěvníků, kteří se nemohli dostat dovnitř ani ven, bylo schodiště plné mladých lidí. Vznikla mezi nimi panika a několik z nich se zranilo.

„Někdo mě praštil do břicha, a protože jsem vůbec nemohla dýchat, omdlela jsem. Naštěstí tam byla nějaká sestřička, mladá holka, která mi, můžu říct, zachránila život,“ vypráví jedna z návštěvnic music clubu Natálie Pekařová.

Podle svědků neodpovídala návštěvnosti kapacita schodiště. „Moc lidí na malý prostor. Bylo moc lidí na schodech, někdo chtěl jít ven, někdo chtěl jít dovnitř. Zmatek, lidé popadali na sebe,“ popsal neštěstí pro ČT jeden ze svědků Vojtěch Bečica.

„Událost prověřují zlínští kriminalisté. Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Viníkovi hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na čtyři roky,“ uvedla policejní mluvčí Kozumplíková. Provozovatelé diskotéky musí například objasnit, proč nebyl otevřen i druhý východ a zda dodrželi povolenou kapacitu klubu.

Pět zraněných zůstává v nemocnici

První tísňový hovor z diskotéky na linku 155 zaznamenalo operační středisko záchranné služby v sobotu ve 23:27. „Ošetřeni byli tři pacienti mužského pohlaví a pět pacientek ženského pohlaví. Rozsah jejich zranění se výrazně lišil,“ uvedl Omelka.

Někteří byli intoxikováni alkoholem. Vážná zranění se vyznačovala bezvědomím a takzvaným crush syndromem. Tento stav vzniká po dlouhodobém stlačení měkkých tkání a následném uvolnění bílkovin, které zneprůchodní ledviny. 

Mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Dana Lipovská řekla, že hospitalizováno je aktuálně pět návštěvníků diskotéky. „Všichni jsou nezletilí. Jeden z nich je v těžkém stavu, tři ve středně těžkém stavu a jeden na pozorování,“ uvedla Lipovská.

Lékaři ambulantně ošetřili ještě jednu zletilou osobu, kterou poté propustili domů. U některých nezletilých návštěvníků převezených do nemocnice lékaři diagnostikovali lehkou intoxikaci alkoholem.

Přijelo pět sanitek a tři jednotky hasičů

K diskotéce ve Slušovicích postupně přijelo pět sanitek. „Sanitní vozy se navíc po předání pacientů v nemocnicích na místo události vracely. Jedna posádka na místě zůstávala ještě i po předání posledního z pacientů pro případ, že by se v objektu music clubu nacházela další zraněná osoba. Akce byla ukončena dnes (v neděli) v 02:00,“ podotkl Omelka.

Podle mluvčího se situaci podařilo zvládnout i díky perfektní spolupráci všech složek Integrovaného záchranného systému. Na místě neštěstí zasahovaly také tři jednotky hasičů. „Po příjezdu hasičů se u klubu nacházelo velké množství lidí. Osm z nich bylo zraněno. Hasiči poskytli několika zraněným první předlékařskou pomoc, a to až do příjezdu dalších sanitních vozů. Poté raněné předávali posádkám zdravotnické záchranné služby a dále jim pomáhali s jejich ošetřením,“ uvedla na sociálních sítích mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Music Club Sud ve Slušovicích
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Jakmile byla budova diskotéky prázdná, hasiči s policisty ještě jednou zkontrolovali, zda uvnitř nejsou další zranění. „To se naštěstí nepotvrdilo. Po celou dobu zásahu hasiči osvětlovali prostory před klubem,“ podotkla Javoříková.

Situace byla podle Omelky velmi komplikovaná také pro operační středisko. „Z místa události evidovalo zvýšený počet telefonátů. Počet zraněných se teprve časem upřesňoval a operační řízení vysílalo na místo další posádky,“ dodal Omelka.

V souvislosti s vyšetřováním okolností neštěstí požádala policie o pomoc veřejnost. Zájem má o bližší informace k incidentu či kamerové záznamy z průběhu události. Svědci se mohou ozvat na tísňovou linku 158.

Záznam: Mimořádné vysílání ČT24 k neštěstí ve Slušovicích a tragédii v Soulu (zdroj: ČT24)