Most na pražské Jižní spojce se o víkendu zavře, zkontrolují ho statici

Most na Jižní spojce na víkend zavře (zdroj: ČT24)

Pražský Lanový most a značná část Jižní spojky budou o víkendu neprůjezdné v obou směrech. Řidiči se musí připravit na objízdnou trasu ulicemi Průmyslová a Švehlova. Důvodem rozsáhlé uzavírky je podrobná diagnostika mostu, kterou provede Technická správa komunikací (TSK). Levé pruhy zůstanou uzavřené až do poloviny srpna a most technici kompletně uzavřou i první srpnový víkend.

Úplná uzavírka Lanového mostu začne v sobotu v půl dvanácté dopoledne a řidiči ho neprojedou do nedělní druhé hodiny odpolední. „Rozložení prací jsme plánovali tak, abychom nezasáhli jak do páteční, tak do nedělní dopravní špičky ani do všedních dnů,“ vysvětluje mluvčí TSK Barbora Lišková.

Omezení a objízdné trasy na Jižní spojce
Zdroj: ČT24

Důležitým úsekem Jižní spojky projede v pracovní dny až sto tisíc řidičů v obou směrech, diagnostické práce jsou proto naplánované na minuty, aby nedošlo k jejich zdržení a rozsáhlým dopravním komplikacím. TSK prosí řidiče o toleranci a respektování uzavírky, i drobné nehody totiž můžou způsobit dopravní kolaps. „Spolupracujeme i s Ředitelstvím silnic a dálnic, aby řidiče informovali při vjezdu do Prahy na dálničních tazích,“ doplňuje Lišková.

Důvodem pro uzavírku je podrobná diagnostika mostu, kterou statici musí provádět bez projíždějících aut. „Uděláme dvě hlavní zkoušky, dynamickou zatěžovací a statickou zatěžovací,“ uvádí statik Ludvík Hegrlík. Při dynamickém testu měřiči celou nosnou konstrukci mostu rozkmitají, během statické zkoušky potom využijí šestnácti zatěžovacích tater o celkové hmotnosti pěti set tun.

Plán omezení na Jižní spojce
Zdroj: ČT24

„Most má v sobě betonová táhla, která jsou podobného typu jako na mostě v Janově. Protože jsou místy poškozená a popraskaná, potřebujeme zjistit, jestli v nich jsou korozní úbytky, které by mostu uškodily,“ popisuje dále Hegrlík.

Technici zkontrolují i dvaapadesát závěsných lan, která tvoří hlavní nosnou konstrukci. Zjišťovat budou napětí v lanech i případné úbytky materiálu.

Lanový most na Jižní spojce starý dvaadvacet let je v dobrém stavu, pouze některé části jsou ve stavu o stupeň horším – uspokojivém. „Výsledky potřebujeme do budoucna pro údržbu mostu. Jedná se o rizikovou konstrukci, proto takto složitá a rozsáhlá diagnostika,“ dodává Lišková.

Levé pruhy jsou na mostě uzavřené už od začátku července a zůstanou tak až do poloviny srpna. První srpnový víkend se pak Lanový most celkově uzavře motoristům podruhé.