Místo trvalých dešťů přicházejí nyní bouřky. I ony ale mohou rozvodnit řeky

Od jihozápadu začne v Česku během čtvrtka pršet, mohly by přijít i bouřky. Bouřky, které by mohly být i silné, očekávají meteorologové hlavně v pátek. Mohly by je provázet přívalové deště, při kterých může napršet kolem 30 milimetrů, na některých místech i více než 50 milimetrů. Některé řeky především na východě republiky by se proto mohly opět rozvodnit. Pod Jeseníky či Králickým Sněžníkem by ojediněle mohly dosáhnout i třetího, nejvyššího stupně povodňové aktivity.

Zatímco v posledních týdnech Česko sužovaly trvalé deště, které rozvodnily řeky a některé i vylily z břehů, nyní přijde klasické letní schéma – dopoledne teplo, odpoledne bouřky. Začne to již ve čtvrtek, kdy teploty vystoupají na 20 až 24 stupňů, a když se protrhají mraky, i 26 stupňů. Odpoledne ale začne hlavně na jihozápadě republiky pršet a večer mohou přijít i bouřky.

„Zatím se zdá, že dnes (ve čtvrtek) by bouřky neměly být silné,“ podotkla meteoroložka Marie Odstrčilová.

Jiné to ale bude v pátek, kdy by naopak mohly být bouřky velmi silné. Vyskytnout by se měly spíše na severovýchodě Čech i Moravy a na východě Slezska. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, podle které může v pátek v bouřkách spadnout ve východních Čechách a na jižní Moravě až 30 milimetrů srážek a ve zbytku Moravy a ve Slezsku až 50 milimetrů. Hrozí také kroupy a prudké, až 70kilometrové nárazy větru.

Počasí 26.–28. 6.
Zdroj: ČT24

Zároveň hrozí, že se po přívalových deštích opět rozvodní některé vodní toky na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech. Ve východní části Moravskoslezského kraje pod Beskydy by mohly řeky dosáhnout až prvního stupně povodňové aktivity. Na západě regionu, v Olomouckém kraji a východním okraji Pardubického kraje – tedy pod Jeseníky a Králickým Sněžkníkem – ale mohou hladiny stoupnout ještě výše.

„U menších vodních toků není ojediněle vyloučen vzestup na 3. stupeň povodňové aktivity,“ varovali meteorologové. Povodňová výstraha platí až do sobotních 15 hodin.

Bouřky se budou vracet i v dalších dnech. V neděli by v nich mohlo spadnout ojediněle kolem 30 milimetrů srážek, v sobotu i v pondělí budou úhrny nižší. Před bouřkami ale bude i o víkendu teplo, denní maxima se již přiblíží ke 30 stupňům Celsia. „Díky vysokým teplotám a dusnému počasí je pak větší pravděpodobnost silnějších bouřek,“ zdůraznila meteoroložka.

V uplynulých týdnech se Česko potýkalo spíše s trvalými dešti, které způsobily na některých místech i záplavy. Pojišťovny evidují škody za stovky milionů korun, velká voda ale brala i lidské životy. Zemřelo nejméně devět lidí, jedna žena zůstává pohřešována.