Mírnější trest pro únosce olašské Romky

Brno - Krajský soud v Brně dnes přehodnotil v odvolacím řízení rozsudek za loňský únos patnáctileté Mercedes Lakatošové z Prostějova. Tamní soud za něj v květnu poslal dva muže do vězení, další čtyři odešli s podmíněnými tresty. Richardu Rafaelovi dnes zmírnil soud roční pobyt za mřížemi na deset měsíců. Rozsudku přítomní Romové přijali verdikt s hněvem i se slzami v očích. Policie ale zasáhnout nemusela.

Případ souvisí se spory mezi brněnskými a ostravskými olašskými Romy. Ty se rozhořely před několika lety, když ostravská komunita odmítla volbu Jana „Bobka“ Horvátka z Brna králem olašských Romů.

Svár notně zesílil poté, kdy loni od Luciána Daniše z Ostravy utekla s novým přítelem jeho manželka Silvia, dcera Josefa Lakatoše z brněnské komunity. Daniš se ji snažil přimět k návratu, což dotyčná odmítala. Ve hře bylo navíc uhrazené věno - 70.000 korun zaplacených Lakatošovi. Daniš se rozhodl unést s několika přáteli manželčinu patnáctiletou sestřenici Mercedes. Dívka si při únosu zlomila nohu a při výslechu uvedla, že zranění jí způsobili útočníci. Později ale změnila výpověď s tím, že si zranění způsobila sama.

Daniše v létě prostějovský soudce potrestal čtyřmi lety vězení a jeho komplice Rafaela ročním nepodmíněným trestem. Podle dnešního výroku brněnského soudu se však Rafael nedopustil únosu, ale omezování osobní svobody, za což jsou ukládány nižší tresty. Muži vinu odmítají, dívka prý s nimi jela dobrovolně.

Spor omezováním svobody Mercedes neskončil. Následně podle policie ostravští olaští Romové napadli Silviina otce Josefa Lakatoše. Muž byl postřelen a málem po útoku zemřel. Touto kauzou, v níž je celkem pět obžalovaných, se v těchto dnech rovněž brněnský Krajský soud.