Mezi banány ve skladu obchodního řetězce v Klecanech se našly stovky kilogramů kokainu

Události: Kokain ve skladu (zdroj: ČT24)

Policie zajistila 646 kilogramů kokainu – při prodeji by podle jejího odhadu mohl mít hodnotu dvě a půl miliardy korun. Našli ho zaměstnanci distribučního centra potravinářského řetězce Albert v Klecanech u Prahy - stejně jako v minulých podobných případech v nákladu banánů. Kriminalisté rozjeli vyšetřování a zjišťují, kdo drogy odeslal a komu byly určené. Do Česka se ale podle nich dostaly zřejmě omylem. S informací o nálezu přišel web televize Nova.

Na zásilku narazili v přepravkách s banány zaměstnanci skladu, kteří zavolali policii. „Zaměstnanci velkoskladu supermarketu Albert v sobotu odpoledne při vykládání palet s biobanány našli podezřelé balíčky a kontaktovali policii. Nalezeny byly kilové balíčky s podezřelým práškem. Test náhodného vzorku prokázal, že se jedná o omamnou látku, přesněji o kokain,“ uvedla mluvčí Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová.

Je podle ní možné, že se stala logistická chyba, když se zásilka nestihla v Amsterdamu vyložit a dorazila v banánových krabicích až do skladu ve středních Čechách. Detektivové podle ní zahájili úkony trestního řízení s cílem zjistit, kdo zásilku poslal a komu byla určena. Na případu budou čeští kriminalisté z protidrogové centrály spolupracovat se svými kolegy z Interpolu a Europolu, protože jde o mezinárodní případ, uvedla mluvčí.

Množství drogy nalezené v Klecanech patří k jedné z největších zásilek zachycených v České republice. Zajištěno bylo 646 balíčků, každý měl jeden kilogram. 

Obchodní řetězec Albert uvedl, že jeho pracovníci poskytují Národní protidrogové centrále součinnost při vyšetřování. „Na distribučním centru se vede vyšetřování policie k případu, který nemá souvislost s naší společností. Naši pracovníci poskytují plnou součinnost. Více se k případu vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebudeme vyjadřovat,“ sdělil na dotaz ČTK mluvčí společnosti Jiří Mareček.