Meteorologové varují před náledím i ledovkou

Meteorologové varují před náledím, které se na většině území České republiky může tvořit už od nedělního odpoledne. V pondělí pak hrozí ledovka. Silnice i chodníky tak budou místy kluzké a řidiči i chodci by měli být opatrní.

Výstraha před náledím platí od nedělních 17:00 až do pondělní 08:00, a to pro kraje Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský a Vysočinu.

„V neděli večer a v první polovině noci na pondělí budou navlhlé a mokré povrchy komunikací místy namrzat. Po půlnoci na pondělí se na postupující teplé frontě vyskytne místy mrznoucí déšť, zpočátku v Čechách, k ránu na Moravě a ve Slezsku, proto očekáváme tvorbu ledovky,“ uvedli meteorologové. Na Moravě a ve Slezsku navíc mrznoucí déšť hrozí i během pondělí.

Výstraha před ledovkou platí pro část Středočeského kraje a Vysočiny a také pro Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj od pondělních 02:00 do 10:00. Pro část Vysočiny a Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj pak od pondělních 05:00 do 19:00.

Pro kamiony se otevřel hraniční přechod v Harrachově

Pro nákladní dopravu se opět otevřel hraniční přechod do Polska v Harrachově na Semilsku. Zhruba sedmnáctikilometrový úsek od Tanvaldu byl pro kamiony nesjízdný od sobotní rána.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pro auta nad šest tun je na Liberecku nadále neprůjezdná silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Sjízdná by pro ně měla být od pondělního rána. Ostatní silnice v Libereckém a Ústeckém kraji jsou s opatrností sjízdné.

Silničáři varují, že mohou vozovky namrzat, někde mohou dopravu komplikovat i mlhy. V noci přišla teplá fronta, ráno je od minus jednoho do plus čtyř stupňů Celsia. Silnice jsou po chemickém ošetření mokré nebo jsou na nich zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd na Jablonecku a v Krkonoších je ujetá vrstva sněhu. Na vozovkách, které se pluhují, je v horských oblastech Libereckého kraje pěti až deseticentimetrová vrstva sněhu, s oteplením se na těchto silnicích mohou tvořit koleje.