Langer dostal pokutu za únik informací z Kubiceho zprávy

Praha - Ministr vnitra Ivan Langer dostal od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) pokutu 9.000 korun za to, že loni umožnil únik části údajů z takzvané Kubiceho zprávy. Zdůraznil ale, že to nebyl on, kdo utajovanou zprávu vynesl a předal někomu k okopírování. Pokutu již zaplatil, vnitřně se s ní prý ale neztotožňuje.

Langer uvedl, že v době, kdy se příslušný poslanecký výbor Kubiceho zprávou zabýval, odešel na několik minut na toaletu a zprávu nechal na stole. Přítomní lidé tak podle něj mohli zkopírovat jen jednu stránku z materiálu. Soudí, že rozhodnutí NBÚ je tedy vlastně potvrzením toho, co říkal od začátku - že obvinění na jeho adresu a odposlechy nařízené v souvislosti s kauzou úniku dokumentu nebyly důvodné. V době, kdy se věc stala, Langer ještě nebyl ministrem vnitra.

Sociální demokraté naopak považují závěr NBÚ za důkaz Langrovy nedůvěryhodnosti. „Pokuta, kterou ministr vnitra obdržel, je sice s ohledem na skutek směšná, podstatné je však to, že bylo prokázáno, že Langer loni umožnil novinářům, aby se dostali k informacím z takzvané Kubiceho zprávy. Tedy to, co Langer mnohokrát v médiích vyvracel - že zprávu novinářům nepředal a ani neumožnil její kopírování,“ uvedl předseda bezpečnostní komise ČSSD Jeroným Tejc.

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice několik dnů před loňskými červnovými volbami řekl, že tehdejší premiér Jiří Paroubek (ČSSD), ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů. Svá slova tehdy Kubice dokládal písemnou zprávou, kterou přinesl do sněmovny a která poté unikla do médií. ČSSD tvrdí, že ji únik Kubiceho zprávy ve volbách poškodil. Socialisté od té doby o ÚOOZ hovoří jako o politické policii ODS. Útvar nařčení odmítá a za nesmysl ho označují i občanští demokraté.

Média letos v létě uvedla, že z úniku zprávy je podezřelý lidovec Pavel Severa. Poslanec ale obvinění označil za absurdní. Severu podle tisku usvědčuje z předání zprávy novinářům znalecký posudek a konkrétně porovnání rukou psaných poznámek. Znalec porovnal jednotlivé výtisky Kubiceho zprávy rozdané poslancům s fotografiemi, které se loni 29. 5. krátce po skončení sněmovního jednání objevily na internetových stránkách Českého rozhlasu.