Kovy se kradou o polovinu méně. Pomohla vyhláška i nízké výkupní ceny

Počet krádeží kovů klesl oproti loňsku o více než polovinu. Podle ministerstva životního prostředí je to především přínos nové vyhlášky, která od března zakázala sběrnám v celé republice vyplácet za šrot peníze hotově, ale pouze na účet nebo složenkou.  Zároveň také poklesly výkupní ceny.

Policie evidovala loni od března do října v Česku přes osm tisíc krádeží kovů, ve stejném období toto číslo kleslo o asi padesát sedm procent. Způsobená škoda se snížila z téměř tři sta padesáti milionů na necelých sto osmdesát. „Ukazuje se, společenský přínos vyhlášky, která zavedla ve sběrnách bezhotovostní platby, je zcela zásadní,“ reagovala mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

  • březen až říjen 2014: 8030 případů, škoda 343 milionů
  • březen až říjen 2015: 3416 případů, škoda 178 milionů

Sběrny, které se specializují na kovy, zaznamenaly velký pokles tržeb. „Výkupy se snížily oproti předchozímu roku asi o osmdesát procent. Jsme prakticky před krachem. Jedeme už jen díky rezervám,“ uvedl například jednatel sběrny kovového odpadu Tomáš Vavřík v Ostravě-Vítkovicích.

Vedle zavedení bezhotovostních plateb, které mnohé sběrače odradily, není kovový odpad atraktivní také kvůli nízkým výkupním cenám. Někde klesly ze čtyř korun za kilo na méně než dvě koruny. Více než za železný šrot teď sběrny platí za papír, kterého se navíc, podobně jako plastů, netýká nová administrativa a bezhotovostní platby.

Cena kovového šrotu prudce klesla

Podle předsedy Svazu výkupců a zpracovatelů druhotných surovin Petra Millera vyplývá pokles zájmu o kovy ze situace v ocelářském průmyslu. „Souvisí to především s tím, že je problém v ocelářském průmyslu. Cena kovového šrotu klesla na dramatické historické minimum,“ uvedl Petr Miller.

Když ministr životního prostředí Ondřej Brabec z hnutí ANO prezentoval první pokles krádeží kovů, uvedl, že k tomu přispěla také intenzivnější práce policie v této oblasti. A dodržování vyhlášky si hlídají i města, která roky bojovala s krádežemi kovových věcí všeho druhu od poklopů kanálů po kovové části radničních budov.

Stát chystá další omezení a povinnosti

Karvinští strážníci pravidelně sběrny kontrolují, zda neplatí sběračům hotově. „Vyhláška se osvědčila. Zaznamenali jsme výrazný pokles krádeží dopravních značek, kovových součástí laviček, kanálových výpustí,“ uvedl mluvčí karvinské městské police Václav Ožana.

obrázek
Zdroj: ČT24

Krádeží ubylo v mnoha dalších městech, například v Bohumíně, jehož vedení se neúspěšně snažilo zcela zakázat výkup kovů od jednotlivců. „Zatímco loni jsme ve stejném období evidovali padesát krádeží kovů, letos nemám ani deset případů,“ potvrdil místostarosta Bohumína za ČSSD Lumír Macura.

Ministerstvo životního prostředí, které chce do roku 2018 kriminalitu související s výkupem kovů omezit zásadním způsobem, chce zavést ve sběrnách další opatření, například povinný kamerový systém. Na jaře také začne platit zákon o odpadech, který počítá mimo jiné s omezením otvírací doby pouze na denní hodiny.