Komunisté si předsedu vyberou nejdřív na jaře, opět odložili sjezd

KSČM odložila volební sjezd. Delegáti se měli sejít koncem listopadu v Brně a vybrat nové vedení strany. Krajská hygienická stanice ale konání akce kvůli epidemii nepovolila. Výkonný výbor strany v pátek přijal novelizaci stanov. V prosinci chce rozhodnout o novém termínu sjezdu, který bude zřejmě nejdřív na jaře. Rozhodnutí musí ještě potvrdit členové Ústředního výboru, řekl předseda strany Vojtěch Filip.

„Požádali jsme okresní výbory naší strany, které mají delegáty pro sjezd, aby se vyjádřily k možnému termínu sjezdu, a to v termínech, které nabízí hotel a brněnské výstaviště,“ konstatoval Filip, který již dříve avizoval, že svou funkci nebude obhajovat.

„Podotýkám, že mé rozhodnutí ovlivnil můj zdravotní stav,“ řekl už po krajských a senátních volbách Filip a připomněl, že počátkem roku prodělal infarkt.

Své funkce dalo po volbách k dispozici celé předsednictvo komunistů. Dosavadní vedení strany ji bude řídit až do volebního sjezdu. Zareagovalo tak na nepříznivé volební výsledky. Až do letoška byli komunisté v zastupitelstvech všech krajů, nově mají zastupitele v pouhých čtyřech, kde navíc budou plnit roli nejslabší strany. Celorepublikově získala KSČM 13 zastupitelů oproti 86 v předchozím období.

Filip je v nejvyšší stranické funkci od roku 2005, kdy vystřídal Miroslava Grebeníčka. Již předtím zastával za KSČM nejvyšší ústavní funkce – v roce 2002 se poprvé stal místopředsedou Poslanecké sněmovny a s přestávkami jím je dodnes. V červnu 2018 jej dokonce šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO) jmenoval prvním místopředsedou.

Filipem řízená strana, která byla kvůli totalitní minulosti v určité izolaci od demokratických stran, se nyní nepřímo podílí na vládě, když toleruje menšinovou koalici ANO a ČSSD a podporuje ji v klíčových hlasováních. V posledních sněmovních volbách na podzim 2017 se ziskem 15 mandátů dopadli komunisté nejhůře v polistopadové historii.