Klaus a dalších šest představitelů státu a církve odemknulo Korunní komoru

Praha - Sedm státních a církevních představitelů dnes po pěti letech odemknulo Korunní komoru s českými korunovačními klenoty. Všech sedm klíčů dohromady otevírá sedm zámků na místnosti s nejpečlivěji střeženým národním pokladem. Klenoty se přesunuly do pražského Vladislavského sálu, kde budou vystaveny po dobu deseti dnů. Jde o unikátní výstavu, neboť klenoty byly v průběhu 20. století vystaveny jen devětkrát.

Královská koruna, žezlo, jablko, kříž a další insignie jsou od roku 1791 uchovány v chrámu svatého Víta. Lidé je mohou spatřit pouze při výjimečných příležitostech. Letos to jsou hned dvě: devadesát let od vzniku Československa a zvolení Václava Klause prezidentem.

Sedm klíčů od Korunní komory opatrují: prezident Václav Klaus, premiér Mirek Topolánek, kardinál Miloslav Vlk, předseda Senátu Přemysl Sobotka, předseda sněmovny Miloslav Vlček, probošt Metropolitní kapituly u svatého Víta Václav Malý a pražský primátor Pavel Bém. 

Od soboty 19. dubna začne ve Vladislavském sále Pražského hradu výstava České korunovační klenoty - symbol českých dějin uprostřed Evropy, která potrvá do 29. dubna. Korunovační klenoty byly vystaveny naposledy před pěti lety, v minulém století je lidé mohli vidět devětkrát.

Vstup na výstavu bude zdarma. Jedinou překážkou tak budou zřejmě mnohahodinové fronty kvůli velkému počtu zájemců. Organizátoři podle zkušeností z minulých let očekávají, že na vstup se bude čekat až pět hodin.