Kauza letounů CASA se neúměrně vleče, od sporného nákupu uplynulo už devět let

Události: Kauza nákupu letounů CASA se vleče (zdroj: ČT24)

Soud v kauze armádních letounů CASA se protahuje a hrozí, že půjde do ztracena. Myslí si to někteří účastníci řízení. Od sporného nákupu letounů uplynulo už devět let. Obžalobě čelí exministryně obrany Vlasta Parkanová a tehdejší šéf sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Podle žalobců nákupem předražených strojů přišel stát o více než 800 milionů korun.

Čekání na svědky je v posledních dvou letech častý obrázek kauzy CASA. Stejně tak tomu bylo i tento týden. Soudní líčení začíná a hned zase končí, většina svědků totiž nedorazila, exministr Michael Kocáb navíc podle soudu bez omluvy. „Nevěděl jsem o tom, omluvil jsem se a je stanoven náhradní termín,“ uvedl Kocáb na dotaz ČT.

Dokazování se v posledním půl roce téměř nepohnulo z místa. Mezi jednotlivými líčeními jsou i několikaměsíční přestávky. „Bohužel se vleče, ale to je věcí soudu. Pro obviněné to není zrovna nejlepší,“ říká státní zástupce Jan Kořán.

„I kdyby to mělo dopadnout pro obžalovanou špatně, tak už je to s takovým odstupem, že se ztrácí smysl trestního řízení,“ dodává obhájce obžalované exministryně Vlasty Parkanové Tomáš Sokol.

„Žádná stížnost stran na průtahy řízení v dané věci nebyla podána a vedení soudu ji tedy neřešilo,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová.

Exministryně k soudu opět nedorazila

Parkanová se u soudu zatím ani jednou neobjevila. Na rozdíl od svědků může požádat o jednání v nepřítomnosti. Podle žalobce ale nesmí chybět na celý proces. „Já si myslím, že by se paní doktorka Parkanová tady měla alespoň jednou objevit,“ říká Kořán. Advokát Sokol tvrdí, že se o tom s klientkou zatím nebavil. „Zatím to řešíme tak, že momentálně se to nevyvíjí jako potřebné,“ uvedl.

Nákup dopravních letounů za více než 3,5 miliardy korun schválila před osmi lety druhá vláda Mirka Topolánka. Podle žalobce ale neudělala Parkanová nic pro to, aby ověřila skutečnou cenu strojů. „Vlasta Parkanová v úmyslu opatřit sobě neoprávněný prospěch, vykonávala svoji pravomoc způsobem odporujícím zákonu,“ četl z obžaloby na začátku soudu žalobce Kořán.

Parkanová však už dříve jakákoliv pochybení odmítala. „Veškeré právní posudky, které mám k dispozici, tvrdí opak. A docházejí k závěru, že jsem takovou povinnost neměla,“ řekla již v roce 2009 Parkanová.

Exministryně se u soudu zastal její tehdejší náměstek Martin Barták, podle kterého nákup předražený nebyl. „Pořídily se letouny, které beze zbytku výborně slouží pro účely Armády České republiky,“ řekl před soudem Barták. Podle žalobce ale budou rozhodovat zejména listinné důkazy týkající se ocenění letadel. Kořán chce navíc předvolat i bývalého premiéra Mirka Topolánka, aby svědčil. Podle právníků je ale pravděpodobné, že celý případ neskončí do konce roku.