„Správný produkt za odpovídající cenu.“ Exnáměstek Barták u soudu hájil nákup letounů CASA

UDÁLOSTI: V kauze nákupu letounů CASA soud vyslýchal exministra obrany Martina Bartáka (zdroj: ČT24)

U soudu pokračují výslechy svědků kvůli údajně předraženému nákupu armádních letounů CASA. V úterý vypovídal exnáměstek ministryně obrany Martin Barták: podle něj se koupil „správný produkt za odpovídající cenu“. Barták v případu figuruje jako svědek, obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě majetku čelí jeho někdejší nadřízená Vlasta Parkanová a šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk.

O pořízení transportních letounů za více než 3,5 miliardy korun rozhodla v roce 2009 druhá vláda Mirka Topolánka (ODS), která už tehdy byla v demisi. Parkanová a Staněk se měli provinit tím, že nenechali zpracovat nezávislý posudek – podle žalobce tak státu způsobili škody přes 800 milionů korun.

„Chtěl bych zdůraznit, že se jednalo o normální akviziční proces, který podléhal všem zákonným parametrům a zároveň se řídil běžnými procesy, tak jako každé jiné pořízení materiálu na ministerstvu obrany,“ uvedl Barták u Obvodního soudu pro Prahu 6 hned v úvodu své výpovědi. Nákup podle něj nebyl předražený. „Pořídily se letouny, které beze zbytku výborně slouží pro účely Armády ČR,“ dodal.

Posudek, ze kterého obžaloba vychází, potom Barták zpochybnil. „Vojenský materiál jako takový je specifický. Nelze ho ocenit,“ podotkl před soudem.

Bývalý náměstek ministryně obrany Martin Barták
Zdroj: ČT24

Podle něj se na nákupu letounů podílely „stovky, možná i tisíce“ lidí, a to nejen z ministerstva obrany, ale například také ministerstvo financí nebo vláda, která schvalovala jednotlivé kroky. „Nedovedu si představit, že po celou tu dobu, kdy do toho vstupovaly desítky erudovaných úředníků, by mohlo dojít k nějaké zásadní chybě a odchylce, aniž by si toho někdo všiml nebo na to upozornil,“ poznamenal.

Barták reagoval i na dřívější slova dalšího svědka v této kauze a experta na vojenskou techniku Karla Daňhela, podle kterého na nákup letounů tlačil právě náměstek Barták: „Nebyl jsem nákupčí, jak novináři s oblibou psali. Žádného výběru jsem se neúčastnil, na žádných komisísch jsem neseděl,“ zdůrazňoval. 

Případ se vleče už pět let

Nákup letounů byl kritizován jako předražený. Parkanové i Staňkovi hrozí až desetileté vězení: státu prý způsobili škodu 819 milionů korun. Oba však vinu odmítají. Parkanová tvrdí, že nemohla spáchat žádný trestný čin, a to ani úmyslně, ani neúmyslně. Výběr letadla a dohoda o ceně prý náležely jejím podřízeným.

„Ministr, pokud nemá důvod pochybovat o erudici svých odborných pracovníků, nemá se jim ani do jejich práce plést,“ uvedla. Upozornila, že nákup nikdo nerozporoval – ani na ministerstvu, ani ve vládě, která transakci nakonec schvalovala. K aktuálnímu jednání však exministryně nedorazila.

obrázek
Zdroj: ČT24

Případ se táhne již pět let. Sněmovna vydala někdejší ministryni ke stíhání již v létě 2012. Na to poukázal ve své výpovědi i Jiří Staněk, který je jako bývalý ředitel sekce vyzbrojování na ministerstvu obrany obžalován spolu s exministryní Parkanovou.

„Jsem rád, že po pětileté anabázi tohoto trestního případu mám možnost se k celé věci veřejně vyjádřit a zaujmout k ní jasné stanovisko. V žádném případě se necítím vinen žádným ze skutků. Odmítám, že bych svým jednáním kdykoliv po dobu, kdy jsem zastával funkci zadavatele na ministerstvu obrany, způsobil nebo chtěl způsobit České republice škodu.“

  • září 2005 - Vojáci začali s průzkumem trhu, na jehož základě se chtěli rozhodnout, kdo dodá nástupce dosluhujících antonovů. Uvažovalo se o americkém letounu C-130 Hercules, evropském Airbusu A-400M, letounu CASA evropského koncernu EADS či novějších ukrajinských antonovech.
  • červenec 2007 - Padlo rozhodnutí, že se neuskuteční tendr a vojáci se pokusí získat nové stroje výměnou za nepotřebné bitevníky L-159.
  • 20. dubna 2009 - Vláda Mirka Topolánka (ODS), již v demisi, schválila pořízení čtyř letounů CASA za 3,5 miliardy korun. Jeden stroj měl být získán výměnou za pět bitevníků L-159. Materiály vládě předložilo ministerstvo obrany (MO) vedené od ledna 2007 do května 2009 Vlastou Parkanovou (tehdy KDU-ČSL, později TOP 09). Nákup byl mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Spekulovalo se i o tom, že za pořízením letadel stál tlak vysoce postavených úředníků ministerstva, kteří prý španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů. Obchod prověřovala Evropská komise, která ale v listopadu 2011 řízení zastavila.
  • 7. května 2009 - Zástupci ministerstva obrany a společnosti Omnipol podepsali smlouvu o nákupu čtyř letadel CASA C-295M.
  • 10. ledna 2010 - První z letounů přistál v Praze. Zbylé tři stroje z kontraktu za 3,5 miliardy korun v průběhu roku.
  • 3. února 2011 - Armáda po problémech jednoho stroje dočasně zakázala strojům CASA létat. Podobný zákaz postihl české letouny CASA i v květnu a říjnu 2011. Potíže měly stroje i později, třeba s nefunkčním systémem ochrany proti naváděným střelám. Výměnou za problémy armáda s dodavatelem vyjednala prodloužení záruky o půl roku.
  • 13. června 2012 - Policie požádala poslance o vydání Parkanové kvůli tomu, že ještě jako ministryně nenechala udělat znalecký posudek k ověření ceny nakupovaných letounů. Stát tak údajně přišel o 658 milionů korun. Parkanová obvinění odmítla.
  • 11. července 2012 - Poslanci vydali Parkanovou ke stíhání. Parkanová vzápětí rezignovala na funkci místopředsedkyně sněmovny.
  • 30. července 2012 - Konsorcium EADS vrátilo Česku jako kompenzaci za nedostatky dodávky letadel CASA dvoumístný letoun L-159. Druhý L-159 vrátilo Španělsko do ČR koncem srpna 2013.
  • 11. září 2012 - Ministerstvo obrany potvrdilo, že se jako poškozený připojilo s nárokem na náhradu škody k trestnímu řízení v kauze CASA.
  • 14. srpna 2013 - Parkanová na internetu zveřejnila záznamy výpovědí všech svědků i obviněných v kauze. Později za to dostala pokutu 16 000 korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů. Exministryně proti tomu podala správní žalobu. Na konci listopadu 2016 ale pražský městský soud tuto žalobu zamítnul.
  • 4. března 2015 - Protikorupční policie navrhla obžalovat Parkanovou a bývalého šéfa ministerské sekce vyzbrojování Jiřího Staňka z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Nákupem letounů CASA údajně vznikla státu škoda 818,8 milionu korun.
  • 15. prosinec 2015 - Vrchní státní zastupitelství v Praze obžalovalo Vlastu Parkanovou a Jiřího Staňka ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.