Kalousek: Vydírat se nenecháme

Praha - Vydírat se nenecháme, reagoval na dnešní rozhodnutí Věcí veřejných o podmínečné demisi jejich ministrů místopředseda koaliční TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. TOP 09 chce podle něj další postup koordinovat s ODS premiéra Petra Nečase. Osobně prý jako nejpoctivější řešení vidí dohodu o co nejrychlejším termínu předčasných voleb. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg se později vyjádřil, že nynější situace je koncem vládní koalice. VV se podle něj rozhodly, že vyskočí z letadla bez padáku.

„Potvrzuje se moje teze, že v Čechách politické strany nekončí drtivou porážkou, nýbrž sebevraždou. Věci veřejné se k tomu rozhodly, že vyskočí z letadla bez padáku, tak mnoho štěstí,“ uvedl Schwarzenberg krátce po svém návratu z Egypta. „Radši hrůzný konec než hrůza bez konce,“ dodal.

Kalousek: Předčasné volby přinesou i pozitivum - zmizí něco tak odporného, jako VV

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda strany Michal Hašek míní, že strany by měly začít jednat o konání nových sněmovních voleb společně s krajskými a senátními volbami. Ve středu ráno se kvůli vývoji na politické scéně mimořádně sejde politické grémium ČSSD.

„Jednat musí každý, ale rozhodně se nenecháme vydírat,“ prohlásil Kalousek. Východiskem ze situace by podle něj mohly být předčasné volby. „Ty sice nepřinesou ČR vůbec nic dobrého, nicméně je to lepší než prodlužování této agonie a může přinést alespoň jedno pozitivum české politické kultuře - že co nejrychleji odstraní ze scény něco tak odporného, jako je politický subjekt Věci veřejné,“ sdělil místopředseda TOP 09.

Filip: Kdyby vláda padla, byla by to první užitečná věc, kterou by VV udělaly

První místopředseda sociální demokracie Hašek uvedl, že „odchod Věcí veřejných z Nečasovy vlády je faktickým krachem tohoto koaličního projektu“. Jediným politicky korektním řešením je podle něj okamžité jednání parlamentních stran o konání nových sněmovních voleb společně s krajskými a senátními volbami. „Byla by to pro občany velká úleva, kdyby tato vláda padla, a byla by to první užitečná věc, kterou by VV udělaly,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. 

Vedení KDU-ČSL uvedlo, že krok VV považuje za logické vyústění dlouhodobé vládní krize. Strana také vyzvala ODS a TOP 09, aby dovedly Česko k předčasným sněmovním volbám v termínu krajských voleb.

Podmínky VV
Zdroj: ČT24

Ministři Věcí veřejných předají zřejmě své demise premiérovi Petru Nečasovi na středečním zasedání vlády. Odejít mají podle dnešního prohlášení grémia strany k 1. květnu. Strana uvedla, že je připravena s koaličními partnery dál pokračovat ve spolupráci, pokud Nečas splní do 26. dubna jejich podmínky - například že koaliční smlouva projde revizí.

Reakce Miroslava Kalouska na oznámení VV (zdroj: ČT24)