Kaderka rezignoval na post prezidenta Českého tenisového svazu. Nahradil ho Kotrba

Ivo Kaderka, který je od února stíhaný za podvody se státními dotacemi, skončil ve funkci prezidenta Českého tenisového svazu (ČTS). Rozhodnutí zaslal členům výkonného výboru ve čtvrtek večer v prohlášení. Novým předsedou ČTS se stal Jakub Kotrba. V nově schváleném tříčlenném předsednictvu ho doplní trenér Petr Pála a Martin Hynek.

Sám jsem byl překvapen, jak moje volba proběhla rychle a hladce, řekl nový předseda. „Proto to cítím jako velmi silný mandát a jako poměrně velký závazek do budoucna,“ dodal.

Negativní publicita spojená s Kaderkovou kauzou tenisu neprospívá. „V dnešní době je velký problém s financováním sportu a peněz, které do něj chodí, je čím dál méně“. Jakákoliv negativní publicita pak znamená velký problém se sponzory. „Vnímáme to jako velký problém, který je třeba řešit,“ řekl Kotrba.

90′ ČT24: Rozhovor s novým šéfem Českého tenisového svazu Jakubem Kotrbou (zdroj: ČT24)

Dodal však, že v pátek obdržel od generálního sponzora, firmy Agel, oznámení, že bude ráda opět spolupracovat se svazem a bude ho podporovat v jeho transparentních aktivitách. Po propuknutí kauzy firma tuto podporu přerušila. Jedná se o sponzorskou částku patnácti milionů ročně. To pomůže svazu vykrýt to, co bude chybět od Národní sportovní agentury, doplnil v pořadu Devadesátka ČT24 Kotrba.

Jeho první kroky tak povedou k tomu, aby dořešil financování od této agentury, což mezi jiným znamená splnit její požadavky. Změna stanov a změna představenstva proběhly v pátek a příští týden má být odeslána upravená žádost, která se týká nakládání s finančními prostředky, jež by měl svaz od agentury obdržet. Cílem je, aby do konce června bylo možné členům svazu poslat zálohové platby, aby se svaz a tenisové kluby mohly financovat a „mohly se nadechnout“.

Kotrba rovněž řekl, že bere jako velké milé překvapení skutečnost, že situace na svazu nemá negativní dopad na samotný český tenis a jeho sportovní úroveň. „Tenis stojí na pevných základech, které tímto nejsou nijak ohroženy, a doufám, že nebudou ohroženy ani v budoucnu.“

Podávám rezignaci, uvedl Kaderka

„Podávám tímto dopisem svoji rezignaci na funkci prezidenta Českého tenisového svazu,“ uvedl Kaderka v prohlášení. „Jediným důvodem pro podání rezignace je moje rozhodnutí nepřekážet získávání finančních prostředků od Národní sportovní agentury. Takové moje rozhodnutí vyplývá z mojí akceptace publikovaného stanoviska Národní sportovní agentury, že Český tenisový svaz má udělat změny ve svém fungování a mezi těmito změnami je jednou z priorit změna stanov i vedení Českého tenisového svazu,“ řekl.

Šedesátiletý Kaderka stál v čele organizace od roku 1998. Od února je stíhaný za podvody se státními dotacemi, hrozí mu deset let vězení. Soud na žádost státního zastupitelství jeho i člena dozorčí rady Vojtěcha Flégla poslal do koluzní vazby, aby nemohli ovlivňovat svědky. Na konci května byli oba propuštěni. Flégl rezignoval na funkci v pondělí, Kaderka o tři dny později.

„Chci zdůraznit, že moje rozhodnutí rezignovat na prezidenta Českého tenisového svazu přímo nesouvisí s mojí aktuální situací v rámci přípravného trestního řízení. V tomto trestním řízení řádně uplatňuji svoje zákonná práva na obhajobu a hodlám tato svoje zákonná práva uplatňovat až do úplného ukončení celého řízení,“ prohlásil Kaderka.

„Dovoluji si konstatovat, že si nejsem vědom, že bych se dopustil jakéhokoli nezákonného jednání. Mými prioritami je nyní koncentrace na prokázání své neviny a očištění jména a samozřejmě i péče o zdraví a rodinu,“ řekl.

Jeho odvolání schválili následně i delegáti na valné hromadě. Ze 119 přítomných hlasovalo 112 pro odvolání, dva proti, 5 delegátů se hlasování zdrželo.

Jednání svazu

Na mimořádné valné hromadě v Praze zvolilo 119 delegátů nové předsednictvo svazu. Předsedou se stal Jakub Kotrba, v předsednictvu zasedne také trenér Petr Pála a Martin Hynek. Kotrbu pak Pála s Hynkem zvolili do čela předsednictva. Pro Kotrbu hlasovalo 113 delegátů, pět jich bylo proti a jeden se zdržel. Hynek s Pálou předem deklarovali, že kandidují jen do předsednictva, a ne na předsedu. Pála obdržel 115 hlasů, dva delegáti byli proti a dva se zdrželi. Pro Hynka hlasovalo 85 delegátů, 19 bylo proti a 15 se zdrželo.

„Děkuji za důvěru, teď začíná práce. Budeme se snažit, aby to, co jsme slíbili, došlo naplnění. A abychom vyvrátili pochyby delegátů, které tu zazněly,“ prohlásil Kotrba.

Devětačtyřicetiletý Kotrba je jedním ze společníků a jednatelů advokátní kanceláře Chrenek, Toman, Kotrba. Měl také podporu miliardáře Tomáše Chrenka a společnosti Agel, která po vypuknutí dotační kauzy přerušila podporu svazu. Kotrba působí také jako předseda představenstva tenisového klubu Sparta Praha.

Tenisový svaz přijal rovněž nové stanovy, které by umožnily zájemcům usilovat o vedoucí post bez jakéhokoliv omezení. Pro nové stanovy hlasovalo 116 kandidátů, tři se zdrželi.

Kaderkovi hrozí za milionové dotační podvody se státními dotacemi a za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky až desetileté vězení. Trestnou činnost popírá, proti únorovému vzetí do vazby si podal stížnost, kterou mu soud zamítl. Svazu machinacemi vznikla škoda téměř 30 milionů korun, kterou musí Národní sportovní agentuře uhradit.