Reportéři ČT: Tenisovému svazu chybí na účtech desítky milionů. Sportovce to může ohrožovat

Policie zatkla prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderku (zdroj: ČT24)

Český tenisový svaz se nachází ve finančních potížích. Národní sportovní agentura (NSA) rozhodla, že kvůli porušení zákona musejí tenisté vrátit bezmála 30 milionů korun ze státní dotace, kterou obdrželi v roce 2021. Jak ale zjistili Reportéři ČT, tenisový svaz, jehož prezident Ivo Kaderka je od konce února vazebně stíhaný za úvěrový podvod, na svých účtech peníze nemá. Pro Reportéry ČT natáčel Dalibor Bártek.

Rozhodnutí NSA je podle reportéra ČT Dalibora Bártka pro tenisty poměrně fatální. Peníze nemají, zároveň před sebou mají hrozbu, že nejde o poslední rozhodnutí ze strany agentury. „Ta oznámila rovněž to, že bude prověřovat hospodaření tenistů i v roce 2022, respektive v roce 2023,“ míní Bártek. To je i předmětem vyšetřování policie. Tenistům tak hrozí, že peněz budou muset vracet ještě více.

Podle Bártka také hrozí, že stát přestane činnost svazu financovat. „To by pro výkonnostní sport, tenis, mohlo být naprosto zásadní. Mohlo by se změnit to, jak je sport organizován,“ míní. Členové výkonného výboru svazu se prý o podstatě kauzy dozvěděli minulý týden, byli prý „konsternovaní“.

„Dozvěděli se, že kauza je skutečně vážná a může tenisový svaz poškodit naprosto zásadním způsobem,“ dodává redaktor. Jsou prý v situaci, kdy přiznávají, že není jiné cesty než změnit vedení svazu.