Je mrtvý, potvrdila sestra Čecha bojujícího na Ukrajině

Brno – Ivo Stejskal z Brna a Vojtěch Hlinka ze Žatce - dva Češi, kteří bojovali na Ukrajině v řadách proruských separatistů, jsou údajně po smrti. Muži měli padnout 12. srpna u vesnice Mijusinck. Zprávy o jejich úmrtí se objevily na sociálních sítích a v některých médiích už koncem srpna. Smrt Ivo Stejskala dnes České televizi potvrdila i jeho sestra. Naopak české úřady zatím úmrtí oficiálně nepotvrdily.

„Nechci dodávat žádné informace. Je mrtvý,“ řekla sestra Ivo Stejskala Monika. Dál se s médii bavit odmítla. Brňan Ivo Stejskal odjel letos v červnu na Ukrajinu bojovat na straně separatistů proti údajné genocidě rusko-ukrajinského národa. V Česku dřív působil jako učitel tělocviku a občanské výchovy na základní škole v Brně-Líšni. Čtyřicetiletý muž dlužil za nájem, město na něj proto v květnu podalo žalobu a chtělo ho vystěhovat. Stejskal následně odjel na Ukrajinu.

Na Ukrajině údajně zemřeli dva bojující Češi (zdroj: ČT24)

Spekulace o tom, že Stejskal spolu s dalším českým dobrovolníkem Vojtěchem Hlinkou padl, se začaly na sociálních sítích objevovat už koncem srpna. „Je mi moc líto, že se potvrdily zvěsti o tom, že naši dva kluci Ivo Stejskal z Brna a Vojta Hlinka ze Žatce 12. 8. 2014 padli u vesnice Mijusinck, bohužel i na místě byli pohřbeni,“ stojí ve facebookovém příspěvku, který veřejně sdílela i Stejskalova sestra Monika. Odkud má pisatel zprávu o úmrtí českých bojovníků potvrzenou, není jasné. Slovenský server Čas.sk ale napsal, že zprávu o smrti obou Čechů potvrdil další český bojovník v řadách separatistů Oldřich Grund.

Informace o smrti dvou Čechů se objevily na Facebooku
Zdroj: ČT24/Facebook

Muž z videa

O Stejskalovi se začalo mluvit poté, co se na internetu v červnu objevilo video, na kterém lámanou ruštinou hovořil muž, který tvrdil, že je z Brna. Oblečený do ruské uniformy vystoupil Stejskal 18. června před dav vzbouřenců na náměstí v Doněcku. Přihlížejícím rusky vysvětlil, že jim přijel napomoc. „Když jsem viděl, co se stalo v Oděse, nemohl jsem zůstat v klidu. Přijel jsem z Česka, ale vím, že sem přijeli i z Itálie nebo ze Srbska. A z mnoha zemí celého světa,“ řekl český dobrovolník v rozhovoru pro ruský První kanál.

O ukrajinskou krizi se Stejskal zajímal už před odjezdem. V březnu to byl zřejmě on, kdo v Brně narušil proukrajinské demonstrace. „Někdo jemu minimálně podobný na nás jednou dorážel a vykřikoval něco ve stylu, že bychom se měli Putinovi poklonit,“ uvedla už dříve organizátorka akcí Euromaidan v Brně Marija Nobillisová.

Je boj po boku separatistů legální?

Ivo Stejskal a Vojtěch Hlinka zřejmě nebyli jedinými Čechy, kteří se za proruské ozbrojence vydali bojovat. Náborové akce probíhaly přes sociální sítě. Bojovat na Ukrajině, ať už po boku provládních sil nebo proruských separatistů, může přitom tyto dobrovolníky přijít po návratu domů draho. Zákon totiž zakazuje vojenskou službu v cizích armádách a trestá ji až pěti lety vězení. Výjimkou je služba v armádách členských zemí NATO, která není omezena. Kdo chce sloužit v armádě mimo alianci, musel by mít souhlas českého prezidenta.

Výklad zákona ale zřejmě není tak jednoznačný. Například separatistické jednotky nejsou regulérní armádou. O případné trestní odpovědnosti českých dobrovolníků nechtělo ministerstvo obrany mluvit, jednotní nejsou ani politici, kteří se obranou zabývají.