Jako by byly prázdniny už v dubnu. Práce na silnicích začínají, doprava kvůli koronaviru klesla

Události: Práce na silnicích (zdroj: ČT24)

Klidnější provoz v dopravě nahrává pracím na silničních stavbách. Už nyní tak začaly některé rekonstrukce, a to i na exponovaných místech, s nimiž by se jinak čekalo až na léto. Stát se teď chystá vypsat nové dodatečné zakázky. Například ředitelství silnic a dálnic připravuje tendry za téměř 100 miliard korun.

Podle statistik z elektronických čidel klesl počet aut na okrajích Prahy o 30 procent. Mimo okolí velkých měst doprava dokonce zeslábla na 50 procent, což je ideální stav pro opravy. Například uzavírky kvůli bouranému mostu na Pražském okruhu u Slivence by v pracovní den pro řidiče znamenaly dlouhé kolony a zdržení. O velikonočních svátcích, a navíc v době, kdy platilo vládní opatření, tam ale auta projížděla normálně.

„Některé opravy urychlíme,“ sdělil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. „V těchto dnech finišujeme renovaci letošního původně nastaveného harmonogramu oprav,“ dodává. „Využíváme tohoto období a některé stavby jsme přesunuli z letních měsíců, kdy intenzita je také nižší,“ přidává se mluvčí pražské Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Ještě před měsícem to ale vypadalo opačně. Když odešli zahraniční dělníci, na stavbách zůstala často jen polovina personálu. Chystaly se jeho přesuny tak, aby se mohlo dál pracovat aspoň někde. Teď firmy tvrdí, že mají dostatečnou kapacitu, a tak mohla tento týden podle plánu začít třeba i rekonstrukce jabloneckého přivaděče na dálnici D35.

Stavby, které začnou mimořádně dřív, se ale zatím počítají na jednotky. I proto teď ŘSD vydalo pokyn k přípravě nových zakázek za 97 miliard korun a další, víc než miliardu, budou stát jejich projekty.