Inspekce zkontrolovala školní bufety: pamlskovou vyhlášku porušil každý pátý

Čokoláda, sladké oplatky nebo brambůrky: to jsou nejčastější pochoutky, kterými školy porušují pamlskovou vyhlášku. Zjistila to Česká školní inspekce, která od počátku školního roku provedla 200 kontrol školních bufetů a automatů. Inspektoři při nich odhalili, že 18 z 87 prověřených bufetů dětem stále prodává nezdravé svačinky.

Ještě více prohřešků našli inspektoři v případě automatů. Pravidla pamlskové vyhlášky nesplnilo 32 z nich. Nejčastěji porušují pamlskovou vyhlášku víceletá gymnázia. Ta totiž musí rozlišovat svačinky pro žáky vyššího a nižšího stupně, jelikož na starší žáky se pamlsková vyhláška nevztahuje.

Žádné pokuty zatím školní inspekce neudělila. „V této fázi jde hlavně o preventivní aktivity, cílem teď není školy kvůli pamlskové vyhlášce penalizovat, “ sdělil náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. Při příští kontrole se ovšem inspektoři zaměří na to, jestli chybující školy odstranily potraviny nevyhovující vyhlášce z nabídky.

Pamlsková vyhláška platí na základních školách a na nižším stupni osmiletých gymnázií od letošního ledna. Školy nesmí prodávat svačinky, které přesahují stanovené množství cukru a soli.

Některé školní bufety raději skončily

Řada provozovatelů školních bufetů si ale stěžovala, že současné nastavení je příliš přísné, a zvažovala zavření bufetu. Podle Andryse tak někteří skutečně učinili: „Některé školy, aby předešly problémům s nedodržováním vyhlášky, své doplňkové stravovací služby zrušily.“ V několika případech se pak školy podle Andryse rozhodly připravovat svačinky pro děti samy.

  • energetické nápoje;
  • výrobky obsahující kofein s výjimkou čaje;
  • výrobky obsahující umělá sladidla s výjimkou žvýkaček bez cukru;
  • v obložených bagetách a pečivu nesmí být kečup, majonéza, dresink nebo hořčice;
  • na mléčné výrobky, pečivo a nesmažené výrobky z masa, vajec nebo luštěnin jsou stanoveny limity soli, cukru a tuku. Sýry například ve sto gramech nesmí obsahovat více než dva gramy soli a třicet gramů tuku;
  • výrobky nesmí obsahovat trans mastné kyseliny pocházející z částečně ztužených tuků;
  • ovocné a zeleninové šťávy a nektary nesmí mít přidaný cukr, za který se považuje i med nebo melasa;
  • zpracované ovoce a zeleninu lze prodávat pouze tehdy, pokud neobsahuje více než půl gramu soli nebo jeden gram přidaného cukru ve sto gramech zpracované potraviny.